Jövő a jelenben – az intelligens otthon

Mikor bezártuk az ajtót magunk mögött és útnak indultunk, kérdések hada fogalmazódik meg a fejünkben: Kikapcsoltuk a kávéfőzőt? Bezártuk az ablakot? Élesítettük a riasztót? Egy intelligens otthon örökre kisöpri gondolatainkból ezeket az aggodalmakat. Csak egy pillantás a telefonunkra vagy a tabletünkre és máris tudunk kommunikálni lakásunkkal, az pedig velünk.

[adsense_id=”1″]

Az intelligens otthon az elmúlt években a világban és hazánkban is egyre nagyobb tért hódít magának. Míg néhány évvel ezelőtt a lakások teljes körű automatizálása a luxus kategóriába tartozott, addig mára az ún. okos technológia terjedésével már az átlagos háztartások számára is elérhetővé vált. Egy intelligens otthon kialakítása nem a legújabb technológiai vívmányok iránt rajongók hóbortja, hanem egy olyan lehetőség valamennyiünk kezében, mellyel otthonunkból a maximumot hozhatjuk ki. Általa könnyebbé és kényelmesebbé válnak a hétköznapok úgy magunk, mint családunk számára.

Egy intelligens otthonban az elektromossággal működő berendezések egymással összeköttetésben állnak, vezérlésük pedig egy központi panelról történik. Szabályozhatjuk őket távirányítóval, telefonról vagy akár hangunkkal is. Az intelligens otthonok többségében a rendszer a riasztó, a házimozi rendszer, az árnyékolók, a klíma és a fűtés, valamint a világítás vezérlését foglalja magában. A rendszer távollétünkben értesítéseket küld sms vagy e-mail formájában a beállított paramétreknek megfelelően, ha a lakásban esemény történik. Az intelligens otthon egyszerre valósítja meg a lakás kényelmének, funkcionalitásának, biztonságának és kihasználhatóságának legmagasabb fokát, ahol minden értünk és a mi személyes elképzeléseink szerint működik.


hunprobalazs