Képesítéshez kötött tevékenységek

A jó szakember nem csak gyakorlattal rendelkezik, hanem elméleti tudással is és fordítva. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon szükség van megfelelő képzési rendszerre.

Képesítéshez kötött tevékenységek – manapság több olyan munkakör létezik, amik esetén nincs szükség úgy mond „papírra”. Ezek a munkakörök általában a digitalizáció, a technológia gyors fejlődése miatt jöttek létre. Ilyen például a SEO szakember. A klasszikusnak számító munkakörök, szakmák esetén azonban elengedhetetlen a képesítés megléte. A rendezettebb felnőttképzési rendszer érdekében jött létre az egész egyszerűen csak felnőttképzési törvénynek nevezett újítás. Ez azt jelenti, hogy a korábban jól ismert OKJ-s rendszer helyébe egy új lép, a két szakmalista. Vagyis a több mint 760 szakképesítést számláló OKJ-s rendszer, helyett az általános tudást állami vagy egyházi keretek közt tanulnák a diákok, míg a speciálisabb tudást felnőttképzési tanfolyamokon tudják elsajátítani a diákok. Így nagy eséllyel a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő tudást tudnak elsajátítani.

A képesítés tehát fontos, különösen a hagyományos szakmák esetében. Azonban az sem mindegy, hogy milyen a képzés minősége. A mai világban hiába van valakinek papírja, gyakran tovább kell képeznie magát vagy, ha kell átképeznie magát. Az felnőttképzési törvény valószínűleg megoldást jelenthet a munkaerőpiac hatékony továbbképzésében és hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci igényeknek megfeleljenek a képzések. Maga, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos is pozitívan beszélt a felnőttképzési törvényről. A Felnőttképzési Szövetség weboldalán számos hírt, aktualitást tud olvasni. Az fvsz.hu weboldalra tehát mindenképp megéri ellátogatni, valamint az FVSZ tagságról is tájékozódhat.


hunprobalazs