Kertünk díszei a leanderek

Kertünk sokszínű, gyönyörű dísze lehet a babérrózsa, azaz a mediterrán leander. Hogy minél szebb virágaink legyenek, és minél tovább gyönyörködhessünk bennük, íme néhány tanács a gondozásukhoz:

[adsense_id=”1″]

A leander a mediterrán országokban mindenütt megél, a tűző napon bőséggel virágzik. Magyarországon csak a meleg, napfényes nyarakon nyílik, télen kint megfagyna, így fagymentes, helyen kell átteleltetni. Tavasszal újra kihelyezhető, szélvédett, napos helyet keressünk neki. Célszerű a hajtásait visszavágni, így az új hajtások bőven hoznak majd virágot.

A bőséges virágzás érdekében harmadoló metszést kell alkalmazni, azaz minden második oldalhajtást erőteljesebben kell levágni, a többit pedig a harmadával kell kurtítani. Így fog bokrosodni. Ha a gyökerek nagyon átszőtték a földjét, akkor át kell ültetni nagyobb edénybe, tápdús, agyagos földbe. Olyan helyet kell keresni neki, ahol nem éri eső, mert attól összeragadnak a sziromlevelei,és könnyen megbarnulnak. A leander rengeteg vizet igényel. Egy ötvenkilós földlabdás növény a nyári melegben akár napi 20 liter vizet is elpárologtat. Ha kevés vizet kap, akkor lehullatja a leveleit. A leander a napsütés, öntözés mellett sok tápanyagot is igényel. Hetente egyszer öntözzük meg tápoldattal!

Szaporítása legegyszerűbb, ha a visszametszett hajtásból dugványt vágunk és egy vízzel teli edényben, meleg helyen gyökereztetjük. 6-8 hét után a hajtás földbe ültetve gyorsan fejlődik és a második évben már virágot is hoz. A dugványozásra legalkalmasabb időpont augusztus közepe.

Ha a növényen fehér foltok jelennek meg, ezek tetvek jelenlétére utalnak, és atkaölő szerrel kell permetezni őket! Legyünk óvatosak, a leander mérgező növény! Kesztyűben dolgozzunk vele és ne kerüljön a szánkba!


hunprobalazs