Kevéske földről, nagy jövedelem

Sokan úgy vannak vele, hogy napjainkban már az egy-egy darab kis parcella semmit sem ér. Ám el kell, hogy mondjam, hogy ez egyáltalán nem így van, hiszen egy kis darab földecskén is végezhetünk olyan beruházást, amely akár milliókat is hozhat a konyhára.

Az elmúlt években egyre felkapottabb lett a levendula, illetve az abból származó késztermékek. Így itt kell, hogy megemlítsük a kincseket érő levendulaolajt. A hazánkban főként angol és francia levendulákat termesztenek hagyományos módon. Az angol magasabb szárú, a francia kicsit alacsonyabb. Magyarországon az első komolyabb levendula ültetvényt Tihanyban telepítették. A másik nagy őshonos helye pedig Pannonhalma. A levendula egy nagyon igénytelen növény, csakis arra van szüksége, hogy napos helyre ültessük el. Majd ezt követően akár 15-20 évig és képes teremni. Az egyik legértékesebb végterméke a kinyert olaj, melyet gőz desztillációval nyernek ki. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot végbe tudjuk vinni 160-170 fokos szárazgőzre van szükségünk. Ám tudni kell, hogy 4-5 mázsa virágból mindössze 2-3 liter olaj nyerhető ki. Ám ennek az olajnak minden cseppje kincset ér. A hibrid levendulákból akár 70 liter olaj is kinyerhető. Amely összértéke elérheti a 2,4 millió forintot is.

A következő nagy lehetőség a spárga. A spárga gyenge termőképességű talajon is megterem és kiváló eredményeket produkál. Évelő növény, a magoncok telepítését követően a harmadik évben kezdődhet meg a sípok betakarítása. Ezt követően fokozatosan növekedik a termés mennyisége, amely kb. a 4-6. év között ér el a csúcsra. A termés növekedésével szemben a kiadásunk pedig egyre csak csökken. Nem beszélve arról, hogy az ültetvény telepítéséhez támogatás is igényelhető. Egy átlagosan ápolt ültetvény hozama hektáronként 5-6 tonna. A profi termelők pedig akár 8-9 tonnás hozamot is eltudnak érni.


hunprobalazs