Kiberharc: a digitális csatatér

A háború változik. Az árok, a sár és a szögesdrót már csak a régi korszak emlékei – a jövőbeli konfliktusok a küzdelem alatt álló szerverek és a rozsdás tűzfalak között történik. A nemzetek, vállalatok és polgárok számára a kiberharc az új katonai front.

A számítógépes hadviselés meghatározását nehéz megtalálni, mivel a kifejezés számos témát foglal magában. A digitálisan támogatott katonai műveletektől a politikai hacktivizmusig sok mindent lefed. Mi tehát a kiberharc, ki áll mögötte és hogyan történik ez? A számítógépes hadviselés számos különféle eszközt és technikát lefed. A hackelés, az aktivizmus, a kémkedés és a terrorizmus csak néhány ezek közül. Mindent magában foglal a kormány által támogatott műveletektől a magányos  támadókig. Egy másik dolog, ami nehezen definiálja a számítógépes háborút, az a motiváció és szereplők sokfélesége az egyes esetek mögött. A cél általában vagy zavar és szabotázs, vagy bizalmas információk ellopása, de a támadások bármilyen okból kivitelezhetők.

Noha a kifejezéseket időnként felcserélve használják, a számítógépes kémkedés és a számítógépes hadviselés nem azonosak. A kémkedés a rejtett információgyűjtésre összpontosít, míg a hadviselés zavarokat vagy pusztításokat foglalhat magában. A számítógépes kémkedés előfordulhat a vállalatok között és magánszemélyek ellen is. A kiberharc kifejezés általában a katonai csoportok, kormányok és politikai frakciók által vagy ellen indított fellépésekre utal. A kettő azonban szorosan kapcsolódik egymáshoz. A számítógépes kémeket széles körben használják a kormányok az egész világon, különösen egy országgal szembeni harcban. Kínát vádolják a számítógépes kémkedés eseményeinek hosszú listája miatt, ám nehéz lehet közvetlen nyomvonalat találni, amely visszavezet a kormányukhoz. A számítógépes hadviselést számos különféle okból és különböző csoportok között hajtják végre.


hunprobalazs