Kolozsvár, a kincses város

Kolozsvárról, a kincses városról valószínűleg már sokan hallottunk, ha máshonnan nem is Mátyás király meséiből. Az igazságos Király szülővárosa Románia második legnépesebb városa, és  ma is Erdély történelmi, és kulturális központját képezi.

Ha már elgondolkodtál azon, hogy ellátogatnál Erdély szívébe, de nem tudod pontosan mik a fontosabb látványosságok adok pár tippet ami segít majd tájékozódni a sok látnivaló között. Az első megállónk legyen Kolozsvár főtere. Kolozsvár főterén helyezkedik el a Mátyás Király szobra, Fadrusz János legjelentősebb alkotása, mely az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet kapott, és azóta is meghatározó szimbóluma Kolozsvárnak. A szobor mögött található a gótikus építésű Szent Mihály templom, mely egész Erdély legmagasabb (80 méter magas) templomtornyával rendelkezik, és csodálatos látványt nyújt az érdeklődőknek kívülről belülről. Ha esős az idő akkor sincs nagy baj, hiszen Kolozsváron rengeteg érdekes múzeum található.

Ha képzőművészeti élményre vágyunk a Bánffy palota impozáns épületében található a szépművészeti állandó tárlat, s az állandó tárlat mellett mindig rejteget izgalmas kincseket az ideiglenes kiállítás is. Ha azonban inkább a kortárs művészetek vonzanak az Ecset Gyár nevű művészeti központban mindig találkozhatunk a kolozsvári fiatal képzőművészekkel és munkáikkal. Szép idő esetén azonban kihagyhatatlan a kolozsvári Sétatér. A sétatér Kolozsvár központi Parkja, mely egy kilométeres gesztenyefa-sort jelent apró sétányokkal, egy apró tavacskával, melyen csónakázni lehet, játszóterekkel, kosárpályával és vattacukorral.

A Sétatér a Szamos partját követi, a folyó parti séta is remek választás napsütéses időben, azonban a folyó túloldalán lélegzetelállító látványt nyújt a Fellegvár. Néhányszáz lépcsőn felsétálva az egész város a lábunk előtt hever teljes pompájában. Ez igen népszerű hely a kolozsvári fiatalok számára is, nyaranta mindenki itt tölti délutánjait plédeken, vagy függőágyakban heverészve. Kolozsváron a fiatalok sem fognak unatkozni, mert mindig pezseg az élet. A központban rengeteg hangulatos nyári terasz található, valamint otthonos kávézókból sincs hiány. Kolozsvár mindenki számára izgalmas kincseket rejteget, rengeteg programmal és rendezvénnyel bővelkedik. Egy igazán sokoldalú városélményt nyújt, hiszen a hagyományok és a fejlődés egyaránt jellemzőek rá.


hunprobalazs