Korábban vándorolnak a madarak a klímaváltozás miatt

Egy kutatás szerzői szerint a tavaszi vándorlómadarak valószínűleg hamarabb elérnek bizonyos megállókat, mint 20 évvel ezelőtt. Azt állítják, hogy ez a klímaváltozás hatásai miatt lehet. Emellett a kutatók hőmérsékletet és a vándorlási időt szorosan összekötötték, és arra jöttek rá, hogy a vándorlás időzítésében bekövetkező legnagyobb változások a leggyorsabban felmelegedő régiókban fordultak elő. Hozzáteszik, hogy az időeltolódások kevésbé mutatkoztak ősszel.

Kyle Horton, a Colorado Állami Egyetemen (CSU) vezető kutatója, több száz madárfaj éjszakai vándorlási viselkedését figyelte meg, mivel úgy gondolta, hogy “kritikus fontosságú” a vándorlási minták megváltoztatásával kapcsolatos válaszok megértése és megismerése. “Az időbeli változások kontinentális észrevétele valóban lenyűgöző, különös tekintettel a radarok által megfigyelt több faj viselkedésének és stratégiáinak sokféleségére” – mondja Horton, és hozzáteszi, hogy a megfigyelt elváltozások nem feltétlenül jelentik azt, hogy a vándormadarak lépést tudnak tartani a klímaváltozással.

A csapat kutatása első ízben válaszolt a madarakkal és az éghajlatváltozással kapcsolatos kulcskérdésekre. “A madarak vándorlása nagyrészt a változó éghajlat hatására alakult ki” – mondják a kutatók. “Ez egy globális jelenség, amely évente milliárd madarat érint, így nem meglepő, hogy a madarak mozgása nyomon követi a változó éghajlatot. De azt eddig nem lehetett tudni, hogy a madárpopulációk hogyan reagálnak az éghajlatváltozás ilyen gyors és szélsőséges változásainak korszakában. A térben és az időben bekövetkező vándorlás feltérképezése a közelmúltig lehetetlen volt. ” Horton szerint az adatokhoz és a számítási felhőhöz való hozzáférés nagyban javította a csapat képességét az eredmények szintetizálására.


hunprobalazs