Korzika, napjaink népszerű túrista célpontja

Korzika felkapott célpontja a nyaralni vágyóknak. Nem véletlenül, hiszen a nyári időszakban kimondottan alkalmas erre a klímája és városai a túristákra vannak berendezkedve. Mivel sziget, minden oldalról tenger veszi körül, ám nem mindegyik része alkalmas a strandolásra.

Korzika szigetén a leggyakoribb útmutatás, hogy valami felfelé vagy lefelé van. A szigetnek vannak sík, egyenesen a tengerbe futó részei, de a 2600 méteres magasságba nyúló sziklák is szép számmal magasodnak rajta. Csodálatos sziklaszirtjein zöld növényzet nő, utak kanyarognak és gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. Érdekesség, hogy bár jelentős turistaközpont, a hétköznapi élet megállíthatatlanul folyik tovább. Akár egy nagy disznócsordával is összetalálkozhatunk sétánk során, ez itt természetesnek számít. A disznó egyébként nagyon fontos alapanyag, húsa az itt található, különleges bozót miatt egyedi izű. A korzikai kolbászt mindenkinek meg kell kóstolnia. A korzikai disznók ugyanis előszeretettel rágcsálják a sziget felét borító, maquis nevű cserjét, ami húsuk ízét határozza meg.

Korzika történelme meglehetősen mozgalmas, állandó volt a harc, a különböző külső hóditás, ezért Korzikán kialakult az a hozzáállás, miszerint a dolgok elintézési módja a bosszú. Konkrétan a vérbosszú. Olyan érdekes történeteket lehet hallani, miszerint akár egy, a megyére nőtt gesztenyefa tulajdonjogából is halálos áldozatokat követelő vita alkaulhat. Persze ez már régóta nincs így, de a 20. század közepén még ez a hozzáállás mindennapos volt. Korzikán folyamatos kérdés a függetlenség. Az ottaniak egy nagy része a teljes függetlenséget preferálná, de mára ezek az igények nem jutnak túl a hétköznapi beszélgetéseken. Korzika ma barátságos és gyönyörű kis sziget, amit egyszer legalább látni kell.


hunprobalazs