Labrador kutya leírása

Hivatalos neve Labrador retriever, mely a világ egyik legkiválóbb vadászkutyája. Újfundlandról származik, nagyon szeret a vízben lenni, így jó úszó, vízi vadászatokhoz nincs nála jobb vadászkutya. Rendkívül izmos, zömök testfelépítésű kutyafajta, színe lehet barna, fekete, de a legkedveltebb a zsemleszínű változat. 50-55 centiméter közötti marmagasságú, egy kifejlett egyed súlya 25-40 kilogramm között változik.

[adsense_id=”1″]

Általában 12-13 éves koráig él, nagyon kedves gyerekszerető kutya. Talán éppen ezért házőrzőnek nem igazán alkalmas, nem az a harapós, morgós fajta. Igényli a mozgást, tartásakor figyelni kell a súlyára, mert hamar elhízik. Vigyük el rendszeresen sétálni a szabadba és csak mértékkel etessük. A labrador retriever az egyik legokosabb kutyafajta, nagyon sok mindenre megtanítható, szeret játszani és igényli is a vele való rendszeres foglalkozást. Mindenképpen azoknak ajánljuk, akiknek van ideje foglalkoznia a kutyájukkal, gyerekes családok számára is kiváló kutya.

Sokoldalúságát mutatja, hogy alkalmazzák a rendészeti szerveknél kábítószer kereső kutyaként, de vakvezető kutyaként is megállja a helyét. Érdekesség, hogy még szarvasgomba keresésre is betanítható. Filmekben is gyakran szerepel, általában, mint vízi mentő kutya. Csak akkor vegyünk magunknak labrador kutyakölyköt, ha egész életében gondoskodni tudunk róla, a labrador ugyanis rajong a családjáért, ezért számára elvesztésük óriási trauma. Rendszeresen ápoljuk, lehetőleg ne ételmaradékkal etessük, hanem kutyaeledellel, kutyánk ugyanis így maradhat egészséges.


hunprobalazs