Lehet álomkerted a legkisebb lakásban is

Ha szereted a virágokat, de nincs kertes családi házad, akkor sem kell elkeseredned, hiszen az ablakban egészen pofás is kertet alakíthatsz ki. El lehet tehát felejteni a kis cserepes dísznövényeket, mert ha van hozzá kedved, akkor bizony igazi kertet lehet építhetsz ki már az ablakokban is.

[adsense_id=”1″]

Az ablakkertészet egyre népszerűbb hazánkban is, egyre nagyobb teret hódít magának. Az ilyen kertészet szinte igazi művészetnek számít, hiszen rengeteg hasznos növényt elő lehet állítani saját magunk számára a legkisebb helyen, arról már nem is beszélve, hogy ezekről a növényekről biztosan tudjuk majd, hogy nem érte őket gyomirtó, hogy teljesen természetesek.

Külföldön nagyon hosszú ideje már annak, hogy egyesek az ablakukba termesztenek meg sok zöldséget, illetve különféle fűszereket. Ennek pedig megvan a kézenfekvő, logikus magyarázata, miszerint vagy kevés a hely a lakásban, vagy nincs kert, esetleg éppen a kiválasztott, törékeny fűszernövények érzékenyek a kinti időjárásra.

A növények elrendezése nagyon fontos szempont, bár itt csak a képzelet szab határt. Napjainkban például már a függőleges kertek is divatba jöttek a hagyományos ablakba helyezett cserepes megoldás mellett. A függőleges megoldás nem csak hihetetlenül praktikus, de általa jóval több növényt lehet termeszteni odabent.

A legegyszerűbb és egyben a legérdekesebb is módja is a függőkertes megoldásnak egy amerikai nő találmánya, aki pillepalackokat használva épített ki kertet az ablakában. A lényeg, hogy egyik palackot a másikba téve létrehozta a függőleges kinézetet, majd minden egyes pillepalackba más és más növényt ültetett, amelyek a palackba vágott lyukakon át tudtak kinőni. A növények táplálását levegőpumpával végezte, ami biztosítani tudta a tápanyagban dús folyadék eljutását minden növény mindegyik gyökeréhez.


hunprobalazs