Lehet még a mesterséges intelligenciáról újat mondani?

Legutóbb Nagy Nikoletta írt ezzel a címmel egy szokásos, semmitmondó cikket az Origóba a mesterséges intelligenciáról. A cikkben elvileg a következő kérdéseket feszegeti:

„El fogják venni az okos gépek a munkánkat? Túlfejlesztjük a mesterséges intelligenciát, és veszélybe sodorjuk a saját fajunkat? A gépek egyszer átveszik majd felettünk az uralmat, és rabszolgává tesznek minket?”

Mivel slágertéma most az MI, ami nem is csoda, hiszen a potenciális veszélyek itt vannak a küszöbön, és nagyon kevesen értik pontosan, hol is tart most a mesterséges intelligencia kutatása, ezért én is szeretném elmondani róla a véleményem.

Ismerjük Hawking és Musk véleményét a dologról, még Bill Gates is előszeretettel nyilatkozik a témában – de úgy gondolom, hogy egy nagyon fontos kérdést nem mernek feltenni.

Persze tagadhatatlan, hogy nagy veszélyekkel járhat, ha a mesterséges intelligencia fejlesztése rossz irányba indul el – szögezi le Nikoletta, majd okfejtésében azt írja, hogy – de ahhoz, hogy ez megtörténjen, a világ legokosabb embereinek kellene minden józan észt sutba dobniuk, és kísérletezgetniük a deep learning és MI adta lehetőségekkel.

Ebből látszik, hogy mennyire nem érzi ennek a veszélyét, nem gondol bele a valós következményekbe.

Mindaz, amit a médiából tudunk, elég félelmetes is lehet, hiszen érkeznek a hírek:

  • logikai játékban bajnok számítógépekről,
  • olyan mesterséges intelligenciáról, amely zenét ír,
  • magazint rak össze,
  • rajzokat ismer fel,
  • választási eredményeket jósol,
  • figyeli a tőzsdét, kereskedik a tőzsdén,
  • számítógépes játékot játszik,
  • és felismeri az érzelmeinket.

Azt persze nem tudjuk, hogy ez mit jelent a saját életünkre nézve. Vagyis egyenlőre semmit, de mit hoz a közeljövő?

A robotikával foglalkozó Rodney Brooks szerint az alapvető probléma a mesterséges intelligenciát ellenző emberekkel az, hogy nem értik pontosan, mit jelent, ha azt mondjuk egy gépre, hogy okos – bár fejlett a technológia, egyelőre még nem tartunk ott, hogy egy számítógépnek saját akarata legyen.

Persze, mert ki teszi fel, ki válaszolja meg azt, hogy mit jelent az, hogy okos? Mi az intelligencia? És legfőképpen: mi a tudat?

A mesterséges intelligenciáról szóló cikkekben, írásokban nem merik használni az Öntudatra ébredés kifejezést. Mindaddig, amíg egy gép végrehajtja a programját, nem beszélhetünk mesterséges intelligenciáról, hiába is próbálják átvinni a Turing teszten, és hiába oldja meg a legnehezebb logikai feladatokat.

Lesz-e saját akarata? Lesz-e öntudata?

Honnan van az embereknek öntudata? A természetesen kiválasztódástól vagy Istentől? Ha Istentől, akkor tudunk-e adni öntudatot egy gépnek, egy programnak? Ha igen, akkor mi is Isten(ek) leszünk?

Ezeket a kérdéseket is fel kellene tenniük a mesterséges intelligenciát kutatóknak.


hunprobalazs