Magyar kutyafajták

Magyarországon mindenképpen fontos cél kell, hogy legyen az ősi magyar kutyafajták tenyésztésének a támogatása. Sajnos a magyar emberek az olyan divatos külföldi fajták felé fordulnak, mint a francia bulldog vagy a mopsz.

[adsense_id=”1″]

Ezért különösen fontos megismertetni az embereket a magyar kutyafajták pozitív és rendkívül értékes tulajdonságaival. A kilenc magyar fajta közül hat pásztorkutya, amelyek közül a kisebbek a nyáj terelésével foglalkoztak, a nagyobbak pedig őrizték a nyájat vadállatoktól. A két nagytestű kutyánk a komondor és a kuvasz. A komondor hatalmas, nemezes bundájával feltűnő jelenség, a kuvasz pedig elegáns megjelenésű. Közülük a komondor barátságosabb és inkább ajánlható gyermekek mellé, a kuvasz önálló személyiség, határozott gazdát kíván, őrkutyának viszont kiváló.

A mudi közepes testű, ritka fajta, de nagyon barátságos és okos. A puli talán a legismertebb, amely kiváló terelőkutya. Az apró termetű pumi, rendkívül eleven és játékos terelőkutya. Nagyon ritka a magyar agár, mely kiváló vadászkutya. A puli mellett a másik legismertebb és talán legnépszerűbb kutyafajtánk a magyar vizsla, melynél megkülönböztetjük a rövidszőrű és a drótszőrű változatot. Kitűnő szaglással rendelkező ebek és kiváló vadászkutyák. A vizslák nagyon barátságosak, általában a család kedvencei. Nagyon ritka és a kihalás szélére került magyar kutyafajtánk az Erdélyi kopó, melyet őseink vadászatokon használtak előszeretettel.


hunprobalazs