Magyarország lakossága kórosan elhízott

Magyarországon évente az egészségügyi kiadás hatodát foglalhatja magába a túlsúllyal vagy kóros elhízással küszködő betegek kezelését. Amely több száz milliárd forintot is jelenthet. A 2016-os OECD felmérés alapján megállapították, hogy Magyarország Európa legkövérebb nemzete.

Világszínvonalban nézve csak az USA, Mexikó és Új-Zéland előz meg bennünket. A hazai lakosság 30 százaléka túlsúlyos, az elhízottak arány pedig a dupláját is elérheti, ha a túlsúlyosokat is beleszámoljuk. Az elhízás egy, olyan modern kori népbetegség, amely világszerte minden korcsoportot érint. A kialakulásának a legfőbb oka között szerepel a mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel. Az elhízás és a súlyfelesleg közvetlenül kihatással van az egészségre és a várható élettartamra. Főként, olyan esetekben, ha gyermekkori elhízásról van szó. Ráadásul még a 2-es típusú diabétesz, néhány rákfajta és az ízületi és izomrendellenességek kockázatát is. Fontos tisztázni, hogy tudatos életvitellel a túlsúly legyőzhető.

Elegendő, csak annyi, hogy a mindennapi étkezéseinkbe kisebb változásokat viszünk bele, mint pl. a sült burgonya helyett zöldséget választunk. Illetve alacsonyabb kalória tartalmú ételek és italok fogyasztásával is nagy eredményeket érhetünk el, arról nem is beszélve, ha edzéssel kombináljuk. Úgy még hatékonyabb eredményeket érhetünk el. Amennyiben nem tudunk lemondani az édes ízről, akkor már azzal is nagyban javíthatunk a helyzetünkön, ha a cukor helyett édesítőszert alkalmazunk. Ezzel nagyban lecsökkenthetjük a mindennapi kalóriabevitelt. Fontos, hogy időben észleljük a problémát ugyanis Magyarországon a 6-8 éves gyerek legalább 20% közköd hasonló problémákkal. A túlsúlyosság enyhébb, míg az elhízottság súlyosabb jelenség.


hunprobalazs