Márai Sándor író élete

Márai Sándort sokan a 20. század egyik legnagyobb költőjének tartják, mégis hosszú ideig nem jelenhettek meg a művei Magyarországon. Alig negyedévszázaddal a halála után azonban művei nagy népszerűségnek örvendenek. Elsősorban regényeket és novellákat írt, melyeket gyakran hasonlítanak a nagy német író, Thomas Mann műveihez.

[adsense_id=”1″]

A Márai idézetek szintén híresek és sokan jegyzik meg őket vagy osszák meg az interneten. A nagy írónak rendkívül mozgalmas élete volt. Egy szász polgári családból származott, katolikus gimnáziumban érettségizett, ahol nagyon jó tanuló volt. Fiatal korában baloldali nézeteket vallott, üdvözölte a Tanácsköztársaságot, szimpatizált a kommunista eszmékkel is. Ezek miatt később az ország elhagyására kényszerült családjával. A németországi Lipcsébe telepedtek le, majd Berlinbe költözött. 1923-ban megnősült, feleségül vette Matzner Ilonát, akivel Párizsba költöztek. 1928-ban tértek vissza Budapestre, a 30-as évekre már ismert és népszerű költő lett.

A legtöbb művét is a 30-as években írta, mint a Zendülők vagy a Csutora. 1938-ban nem sokkal születése után kisfia elhunyt, de 1943-ban feleségével örökbe fogadtak egy árva kisfiút, Jánost, akit a nevükre vettek.  1948-ban elhagyták az országot, először Olaszországban, Nápoly mellett, majd az Amerikai Egyesült Államokban, New Yorkban, később San Diegoban telepedtek le. Megkapták az amerikai állampolgárságot is. Márai folytatta az irodalmi művek írását, Magyarországon azonban nem jelenhettek meg regényei, noverllái. 1989-ben hunyt el San Diego-ban, nem sokkal halála után a 90-es években adták ki először a műveit Magyarországon.


hunprobalazs