Még a Marson is havazik?

A tudósok nagy régóta foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy van-e élet a Marson és, hogy megvannak–e azok a feltételek, melyekre esetlegesen szükség lehet, hogy bármi, vagy bárki megtudjon maradni a vörös bolygón.

A legújabb feltárások szerint még a Marson is beköszöntött a tél. Vagyis a tudósok lefelé eső hópihéket észleltek a vörös bolygón. Ám a négy kilométere található felhőkből hulló csapadék a nagy szárazság miatt nem érte el a bolygó felszínét. Vagyis egy nagyon régi vita látszik eldőlni. A Mars légkörének a 95%-a szén-dioxid, 3%-a nitrogén, 1,6 %-argon és nagyon minimális nyomokban található meg rajta az oxigén, illetve a víz. A Marson található a Phoneix-szonda leszálló helye és itt észlelték a télies időjárást. Amely nem csak a csökkenő hőmérsékletben mutatkozik meg, illetve a megjelenő dér által, hanem minimális havazást is észleltek. Vagyis a hír igaz, a Marson is havazik. A jelenségnek több magyarázata is lehet, ám egyik sem volt egyértelmű, amely arra mutatott volna, hogy a földihez hasonló havazás megtörténhet-e ezen a bolygón.

Viszont az eddigi adatok szerint a hópihéknek még nem sikerült elérni a bolygó felszínét, ugyanis a légkör alsó rétege túl alacsonynak bizonyul. Így a hópihék esés közben szublimáltak. Ám a tél tényleges beköszöntével még cseppet sem kizárt, hogy az is megtörténik. Vagyis mindenképp azt mondhatjuk, hogy a kutatások nem hiába valóak. Hiszen az eredetileg három hónapos expedíció már az ötödik hónapjában jár. A kezdetekben nagyon lassúak voltak a folyamatok, ám mostanra sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy a bolygón vízjég terül el néhány centiméterrel a felszín alatt. Ebből pedig az következik, hogy valamikor folyékony víz is megjelent a térségben. Illetve arra is fényderült, hogy a sarkvidéken közelmúltban történt változások nyomai is észlelhetőek a Marson.


hunprobalazs