Meglepő tények a macskákról

Tudjuk, hogy a macskák bonyolult lelkek, akiknek a szeretetéért meg kell küzdeni és tudjuk, hogy ők a hízelgés nagymesterei. Amikor csillogó szemekkel dorombolnak, képesek a legfeszültebb hangulatban is percek alatt megnyugtatni az embert. De vajon mennyi titkot rejtegetnek még, amiket nem is sejtettünk?

[adsense_id=”1″]

A cicák nemcsak, hogy szeretnek szundikálni, de egyenesen ők az állatvilág alvóbajnokai. Valamennyi emlős közül nekik a legnagyobb az alvás iránti szükségletük, ami nagyjából napi 16 órányi pihenést jelent. Egy hétéves macska tehát az életéből csupán 2 évet tölt ébren. A macskákra van miért irigykedni, hiszen annak az időnek az egyharmadát, amit nem alvással töltenek, a szépítkezésre, mosdásra fordítják.

Amikor a macska elégedetten sétálgat, büszkén felfelé tartja a farkát. Ez a látvány megszokott, de csak a háziasított macskánál. Egyetlen másik macskaféle sem képes arra, hogy farkát függőlegesen felemelje járás közben. A vadmacskák a farkukat vízszintesen vagy a lábuk közé húzva tartják. A macskák nemcsak a kényelmes sétákban verhetetlenek, de futásban is. Egy átlagos házicica is képes elérni akár a 48 km/h-s sebességet. Összehasonlításként egy ember átlagosan 24-28 km/h-val képes futni.

A macskák szeretik a finomságokat, de nem mindenre vevők. Nyelvük egyes részei külön-külön érzékelik az ízeket, viszont nem rendelkeznek azzal a képességgel, hogy az édes ízt meg tudják különböztetni. Ezért a macskák alapvetően nem vonzódnak az édességek iránt, nem jönnek lázba egy szelet torta látványától és a cukrozott tejtől sem.


hunprobalazs