Mely vállalatok irányítják a gazdaságot?

A világgazdaság régebben majdnem csak és kizárólag a nemzetgazdaságok szintjén szerveződött. Mára ez a kép egy gyors változáson ment keresztül, mikor megjelentek a gazdaság mai irányítói, legnagyobb hajtóerői, a transznacionális vállalatok.

Transznacionális vállalat az a nagyvállalat, melynek egy adott országban van a székhelye, ám leányvállalatai más országokban működnek. Ezek a vállalatok az integráció eredményeként jöttek létre, létrehozásuk azonban feltétele volt a gazdasági integrációs folyamatoknak.  A nemzetközi kereskedelem az 1970-es évek közepétől kezdett el rendkívüli mértékben fejlődni. Az ókorban, középkorban is folytattak nemzetközi kereskedelemt, leginkább a hajózás elterjedésével indult meg ennek fejlődése. Míg akkoriben tíz meg száz évig is eltartott, mire újítást eszközöltek, ma napi szintű fejlesztésről beszélünk. A transznacionális vállalatok létrejöttét, nagy területeket lefedő kiterjedését a számítástechnika fejlődése tette lehetővé, valamint a technológiai fejlődés. Ugyanakkor ezek a folyamatok egymást is gerjesztik. A szállítmányozásban számos fejlesztést kellett végrehajtani.

A transznacionális vállalatok legfőbb jellemzői közé tartozik, hogy a gazdasági termelés fölötti ellenőrzési joguk több nemzetgazdaságra is kiterjed. Mindarra, melyben működik leányvállalatuk. A transznacionális vállalatok az egyes országok, régiók termelése közötti különbségeket használják ki a nagyobb profit érdekében. A termelési költségek minimalizálására és az elérhető nyereség, a profit maximalizálására törekszenek. Ott gyártják le a termékeiket, ahol ezt világszinten a legolcsóbban megtehetik. Tulajdonképpen a világgazdaságot két dolog irányítja: a költségminimalizálás és a profitmaximalizálás.


hunprobalazs