Melyek a buktatók, ha túlmelegszik az otthona?

Hogyan csökkenthetjük otthonunk túlmelegedését? A hő- és energiaszakértők ismertetik azokat a lépéseket, amelyeket megtehet annak érdekében, hogy egész évben kényelmessé tegye otthonát és ne legyen túlmelegedés.

További adatok itt. Az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás miatt az átlagos környezeti hőmérséklet emelkedik, így az otthonok hatékonyabbak lesznek, és egymáshoz közelebb épülnek, így a túlmelegedés olyan problémává vált, amely egészségügyi problémákat okozhat mindenkinek szerte a világon. Számos új házat könnyű anyagokból építenek a jobb szigetelés, a gyors felmelegítési idő és az alacsonyabb energiafogyasztás megkönnyítése érdekében. Amikor a nap az ablakon keresztül besüt, a belső levegő gyorsan felmelegszik, és a hő csapdába esik az otthonban, hasonlóan ahhoz, ami egy télikertben történik. A túlmelegedés nem csak a nyár legforróbb napjaira korlátozódik. A túlmelegedés akkor fordul elő, amikor az épület belső hőmérséklete hosszú ideig kényelmetlenné válik az ott lakók számára.

Ennek okai lehetnek: nem megfelelő fűtés vagy ha hiányzik a központi fűtés szabályozása, rossz szellőzés, meleg külső levegő, ezt súlyosbítja a magas páratartalom, akár belsőleg, akár kívülről. A napból származó hőt sugárzó hőnek tekintik, és amikor egy szilárd tárgyba ütközik, az abszorbeálódik, és más frekvencián újból kibocsátódik, akár vezetőképes, akár konvektív hőként. Tehát valóban meg kell vizsgálnunk a használt falak és tetők szigetelésének típusait. Ennek nagy részét úgy tervezték, hogy megállítsák a vezető és konvektív hő átadását, és lehetővé teszik a sugárzó hő átjutását a házba. Ezért van értelme különféle típusú szigetelést beépíteni, hogy a lehető legszélesebb spektrumot fedjék le a szigeteléssel és ne legyen szó túlmelegedésről, mert az komoly gondokat okozhat.