Melyek a legfontosabb vitaminok?

Mindannyiunk számára az egészségünk a legfontosabb és ahhoz, hogy ezt megőrizzük, a szervezetünk számára biztosítani kell a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat.

A legfontosabb vitaminok közé tartozik természetesen a C-vitamin, ami jelentősen erősíti az csontokat, általa gyorsabban gyógyulnak a sebek, sérülések. Erősíti az immunrendszert és a szervezet ellenálló képességét is. A friss gyümölcsök és zöldségek nagy mértékben tartalmaznak C-vitamint, mint például a bogyós gyümölcsök, citrusfélék, a kivi, dinnye, káposztafélék,  burgonya, spenót, zöldpaprika, borsó, sütőtök, paradicsom stb. A D-vitamin szintén egy nagyon fontos vitamin, és negyven év fölött kifejezetten ajánlott a rendszeres szedése, mivel segít megvédeni a szervezetet az öregedés okozta káros hatásoktól. A D-vitamin hiánya, komoly következményekkel járhat, ilyen lehet a cukorbetegség, szívbetegségek és a szklerózis multiplex is. Természetes módon főként napozással lehet feltölteni a szervezet D-vitamin raktárát.

A vitaminok mellett az ásványi anyagok is nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A kalcium nemcsak a csontok egészségéért felelős, hanem az izmok, a szív illetve az idegrendszer egészséges működéséért is felel. Hogyha rendszeresen fogyasztunk tejtermékeket, mandulát, brokkolit és más kalciumban gazdag ételeket, akkor nem kell tabletta formájában pótolni. A magnézium sem maradhat ki a listáról, ugyanis óriási szerepe van a vérnyomás szabályozásában és mivel idősebb korban elég gyakori a magas vérnyomással élő személyek száma, fontos, hogy mindig legyen kellő mennyiség a szervezetben. Nem szabad azonban a pótlást sem túlzásba vinni, ugyanis a fokozott magnéziumbevitel hányingert, hasmenést és akár hasi görcsöket is okozhat.


hunprobalazs