Melyek a legpraktikusabb konyhai eszközök?

Aki kicsit is jártas a sütésben-főzésben, az tudja, hogy egy étel elkészítéséhez nem elegendő egy félig életlen kés, az előkészületeknél nagy szerepet játszik a másfajta eszközök használata is. Itt nem arról van szó, hogy ne lehetne egyetlen késsel is elkínlódni az egész folyamatot, hanem arról, hogy ha praktikusan és operatívan akar dolgozni, akkor másra is szüksége lesz.

Az első természetesen a mindenki számára ismert zöldségpucoló- és szeletelő. A klasszikus fajtát mindenki használja, elsősorban burgonyák és répák megpucolására, de alkalmas lehet abból a célból is, ha valamit nagyon vékony szeletekre akarunk felaprítani. Mivel a különböző recepteknél nagyon fontos az összetevők arányának a pontos betartása, a második helyen a konyhai mérleg lesz. Ez az eszköz segít nekünk, hogy hajszálpontosan kimérjünk mindent, amit az adott recept előír. Ez segít hozzá a tökéletes állaghoz és ízhez. De nemcsak ez… Az olyan kisebb, és jelentéktelennek tűnő szerszámok is, mint a fokhagymatörő, rendkívül fontosak. Hacsak nem vagyunk mesterszakácsok, valóságos kínszenvedés lehet külön-külön mindegyik kis fokhagyma cikket teljesen apróra, már-már pépesre darabolni.

Azonban azt már kevesen tudják, hogy ez a szerszám nemcsak a fokhagyma aprítására, hanem más zöldségekhez is használható. Ha például főtt répát, vagy petrezselymet nyomunk össze vele, akkor a végeredmény rendkívül esztétikus lesz: a zöldségek kis kígyókban alkotják majd a körítést. Ezt a megoldást a gyerekek fogják a legjobban díjazni, biztosan akkor is szívesen fogyasztják majd, ha amúgy nem szeretik a zöldséget. A legklasszikusabb darab azonban, amelyet már évszázadok óta használnak a konyhában, az a fakanál. Népszerűségét annak köszönheti, hogy erős, de egyben puha is, jól szigetel és, ami a legfontosabb, kitűnően tűri a hőt.


hunprobalazs