Melyek a veszélyes szobanövények?

Nagyon sok olyan szemet gyönyörködtető szobanövény kapható, melyek sokkal veszélyesebbek, mint azt gondolnánk. Mégpedig köztük vannak olyanok is, melyek igen közkedveltnek bizonyulnak.

Most ezeket szeretnénk bemutatni és szeretnénk felhívni az olvasóink figyelmét. A Fikusz egy igazán gyakori örökzöld szobanövény, amely Kelet-Indiából származik. Viszont ennek a növények a szárában és a leveleiben egy veszélyes anyag található meg. Amennyiben ez a növényi nedv a szervezetünkbe kerülne, akkor súlyos hasmenést, hányást és hasmenést okozhat. Nagyobb mennyiségben pedig, akkor halálos is lehet. Sokak nagy kedvence a Ciklámen is egy igen veszélyes virágnak nevezhető. Ám ezt sokan nem is gondolnál róla, hiszen olyan kis ártatlan törékeny virágnak tűnik. Viszont nagyon fontos tudni vele kapcsolatban, hogy a gyöktörzse olyan vegyületekkel van tele, amely a bőrünkön irritációkat válthat ki. Amennyiben pedig valaki lenyelné, akkor hányást, hasmenést, nagy mennyiségben pedig akár idegbénulást is okozhat. A régen annyira féltek ettől a növénytől, hogy a várandós kismamáktól olyan szinten tartották távol, hogy még rálépniük sem volt szabad.

Ki gondolná, hogy a tavasz egyik hírnöke a Jácint is a veszélyes virágok közé sorolandó. Ám sajnos így van, hiszen nem csak a hagymájában, de a leveleiben is található egy bizonyos méreganyag, amely a szervezetünkbe súlyos gyomorpanaszokat okozhat. A tünetek között szerepelhet a hányinger, émelygés, ám akár a vérnyomás drasztikus lecsökkenése is előfordulhat. A májusi virágok egyik legszebbike is igen veszélyes lehet, főként azért mert nagyon hasonlít a medvehagymára. Ezért is javallott azok számára, akik medvehagymát szeretnének fogyasztani, hogy megdörzsöljék a levelét a jellegzetes illata miatt. Ugyanis a gyöngyvirágnak a levele, a szára és a bogyója is mérgező lehet.


hunprobalazs