Melyik állat él a legtovább?

Mi, emberek ritkán éljük meg a száz éves kort és az állatok többségének jóval rövidebb az élettartama a miénknél. Van azonban néhány faj, amely meglepően sokáig él.

A rekordot toronymagasan a sellőkagyló tartja. Eddig is ismertek voltak több száz éves példányai ennek az északi tengerekben élő kagylófajtának, de nemrégiben egy olyan egyede került a kutatók kezébe, amelynek életkora meghaladja a 400 évet! A kagylók ugyanakkor nagyon egyszerű állatok, rendszertanilag messze állnak az embertől, ellentétben a második helyezettel, ami nem csak gerinces, hanem emlős is, ez pedig a grönlandi bálna. A hatalmas állat köztudottan hosszú ideig elél, több kimúlt példány bőrében találtak már évszázados nyílhegyeket, pontos kormeghatározásuk azonban nem könnyű feladat. Ezért a 100, 150, vagy akár 200 évesnél idősebb egyedek életkorát néhányan kétségbe vonják.

Köztudottan hosszú életet élnek a teknősök. Számtalan feljegyzés tudósít száz évnél hosszabb ideig élt teknősökről, és akad néhány beszámoló, amely 170, 180, vagy akár 200 éves páncélosokról szól. Utóbbiak megbízhatósága azonban igencsak megkérdőjelezhető.

A madarak között is akadnak hosszú életű fajok. A hollóról és a papagájokról sokan tudják, hogy magas kort élhetnek meg, de ez igaz a hattyúra, egyes sasokra és keselyűfélékre is. Ezeknél a madaraknál a rekord valamivel 100 esztendő fölött van. Meglepő módon egyes halfajok is hasonló módon megérhetik a száz éves kort. A ponty és a csuka említhető itt meg, illetve a tokhal, ami állítólag 150 évig is élhet. Míg ezek a számok jellemzően nehezen bizonyítható rekordok, addig jól dokumentált az afrikai elefántok hosszú életre való képessége, közöttük nem ritka a 70. életéve fölött elpusztult példány. Az ember tehát igen hosszú életű fajnak tekinthető.


hunprobalazs