Mennyire hajlékonyak a csontok?

A csontok egész életünk során megváltoztathatják alakjukat a csontképződés és a reszorpciós folyamatok szabályozásával, ami gyakran válasz a erőre, amelyek a csontvázat mindennapi mozgások és testmozgás során megnyomják, húzzák és elforgatják. Ennek a hajlásnak a célja a törés kockázatának korlátozása.

A Max Planck Kolloidok és Interfészek Intézetének kutatói az RVC és az UCL kutatóival együttműködésben számítási módszereket alkalmaztak 4D in vivo nagy felbontású mikrotomutertomográfiával, hogy megfigyeljék a csont alakváltozásait hosszabb ideig. A csoport új megközelítést alkalmazott a csontképződés és a felszívódás felületének számszerűsítésére, amelyet a hagyományos szövettani módszerrel validáltak, és megvizsgálták, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a csontszövetben a fiziológiai erő által okozott helyi stresszhez. A kutatás célja az erővel kapcsolatos reszorpció és képződés helyének és mértékének feltárása az egész csont szintjén, valamint annak meghatározása, hogy a változások gyorsan visszafordíthatók-e.

Az eredmények azt mutatják, hogy a csont ezekre az erőkre adott reakciója változik a csont hossza alapján. A kutatók úgy találták, hogy az ívelési folyamatnak nagyon célzottnak kell lennie; néhány rövid távú hajlás gyorsan eltűnt a felszívódás révén, de mások megmaradtak. A változás időbeli pontos feltérképezése alapján a kutatók kimutatták, hogy a reverzibilis és megmaradt csontváltozások megkülönböztethetők azon az alapon, hogy eredetileg vagy a helyi rezorpcióra, vagy a képződésre irányultak. Meglepetés volt a csapat számára, hogy a csont görbületének megőrzött növekedése a helyi stressztől függetlenül működik. A jövőben további kutatásokat kívánnak végezni ugyanebben a témában, hogy még több hasznos eredményre bukkanjanak.


hunprobalazs