Mesterséges intelligencia és családi orvoslás

Dr. Winston Liaw, a Houston Egyetem Orvostudományi Főiskola kutatója arra ösztönzi a családi orvosokat, hogy aktívan vegyenek részt az AI (Artificial Intellicnge=mesterséges intelligencia) fejlesztésében és fejlődésében, hogy új horizontot nyissanak, amely az AI-t hatékonyabbá, méltányosabbá és átfogóbbá teszi a világ számára.

Az AI forradalom az orvostudományban évtizedek óta folyik. A számítógépek már feldolgozzák az adatokat a betegségek felderítése és az egészségügyi eredmények előrejelzése céljából, ám a kutatók egyedülálló lehetőséget látnak a jelenlegi AI előrehaladás irányítására, hogy teljesítsék az elektronikus egészségügyi nyilvántartások (EHR) eredeti ígéretét. A 2009-ben bevezetett, az egészségügyi ellátás hatékonyabbá és eredményesebbé tétele érdekében az EHR-ek több adatbeviteli munkát végeznek el, miközben csökkentik a betegekkel töltött időt – ez az orvos „legértékesebb erőforrása” a szerzők szerint. A háziorvosok kb. felénél tapasztalható az, hogy lelassultak, és ennek egyik fő oka az adminisztratív feladatok növekedése a tanulmányok szerint.

Liaw és Kakadiaris szerint az elektronikus egészségügyi nyilvántartás némi javulást eredményezett a népesség egészségében és minőségében, ám a kudarcok miatt a tervezés és a kivitelezés iránti elkötelezettség hiánya még mindig problémákat okoz. Liaw biztosítani szeretné, hogy a családgyógyászat hangja „felerősödjön” az AI fejlődésével. Senki sem kérdőjelezi meg a mesterséges intelligencia erejét és képességét. A gépek sok információforrást – képalkotást, laboratóriumokat, korábbi látogatások adatait – összehasonlíthatják a páciens diagramján, ugyanúgy, ahogy az emberek. Az AI chatbotjai megkönnyíthetik az ellátást és figyelemmel kísérhetik a betegeket a  látogatások között.


hunprobalazs