Mi a madárinfluenza és mik a tünetei?

Az influenza szó hallatán a legtöbben elkezdenek rettegni a hosszúra nyúló betegségtől és annak esetleges következményeitől. Különösen így van ez akkor, ha a madárinfluenza kerül szóba. Ezt a betegséget is egy influenza vírus okozza, mely a madarakat fertőzi meg, és ez a fertőzés átterjedhet a vadon élő állatokra, vagy fordítva, a haszonállatokra, és természetesen az emberre is.

Az első madárinfluenza járvány 2003 decemberében jelent meg, és akkor nagyon sok madár pusztult el benne kontinensünkön, valamint Afrikában és Ázsiában. A betegség azóta többször is felütötte a fejét, a legveszélyesebb a H5N1 törzs által terjesztett fertőzés, mely gyakran okoz halált. Szerencse, hogy ez a típus emberre ritkán terjed, esetünkben inkább súlyos légúti tüneteket okoz a betegség. A különbség a hagyományos influenzával szemben annyi, hogy súlyosabbak a tünetek és hosszabb a betegség lefolyása. Akár 17 nap is lehet a lappangási idő, mely után száraz köhögés, magas láz, ízületi-, és csontfájdalmak, orrvérzés, hidegrázás, fejfájás, étvágytalanság, hasmenés, légzési problémák, véres köpet jelentkezhetnek. A betegek állapota általában nagyon gyorsan romlik, és tüdőgyulladás, vagy valamilyen szervi elégtelenség okozza végül a halált.

További problémát jelent, hogy az egyes vírustörzsek, így a H5N1 is folyamatosan mutálódnak, tehát újabb és újabb fenyegetést jelentenek az emberek számára. A fertőzést a beteg madarak érintése, feldolgozása, testnedveivel való kapcsolat, főzés előtti előkészítése, vagy a megszáradt széklet belélegzése útján lehet elkapni. Világszerte jelentős összegeket költenek arra, hogy a betegséget megelőzzék, és az egyes törzsekkel szemben minél hatékonyabb védekezést fejlesszenek ki. A betegség halálozási rátája igen magas, egyes területeken ötven százalék is lehet.


hunprobalazs