Mi a peer-to-peer hálózat?

A legegyszerűbb formában peer-to-peer (P2P) hálózat akkor jön létre, amikor két vagy több számítógép csatlakozik, és megosztják az erőforrásokat anélkül, hogy külön kiszolgáló számítógépen kellene átmenniük. A P2P-hálózat ad hoc kapcsolat lehet.

A P2P hálózat lehet állandó infrastruktúra, amely fél tucat számítógépet összeköt egy kis irodában rézvezetékek útján. Vagy a peer to peer hálózat sokkal szélesebb körű hálózat is lehet, amelyben a speciális protokollok és alkalmazások közvetlen kapcsolatokat hoznak létre a felhasználók között az interneten keresztül. A Peer to peer hálózatok kezdeti használata az üzleti életben a szabadon álló számítógépek 1980-as évek elején történő telepítését követte. A mai minimális keretekkel ellentétben, mint például a Wang Laboratories Inc. VS rendszere, amely a szövegszerkesztést és más alkalmazásokat kiszolgálja a néma terminálokhoz egy központi számítógépről és fájlokat tárol egy központi merevlemezre, az akkori új PC-knek volt önálló merevlemeze és beépített CPU-ja. Ezeknek fedélzeti alkalmazásai is voltak, ami azt jelentette, hogy telepíthetők az asztali számítógépekre, és hasznosak lehettek anélkül, hogy egy kábel összekapcsolná őket a nagygépekkel.

Valójában minden csatlakoztatott számítógép egyszerre szerver és ügyfél. Nincs olyan speciális hálózati operációs rendszer, amely olyan robusztus gépen található, amely támogatja a speciális szerveroldali alkalmazásokat, például a címtárszolgáltatásokat (speciális adatbázisok, amelyek ellenőrzik, hogy mihez férhet hozzá). A Peer to peer környezetben a hozzáférési jogokat az egyes gépek megosztási engedélyének beállításával szabályozzák. A Peer to peer hálózatot a blokklánc technológiában tudták a leginkább kihasználni.


hunprobalazs