Mi a www2 és miért számít?

A furcsa weboldal címek néha azt jelzik, hogy rossz helyre látogat. De vajon mind egyformán rosszindulatúak? Az alábbiakban megvizsgáljuk, mi a www2, és miért találkozunk más hasonló nevű domainekkel.

A www előtag az elnevezés annak azonosítására, hogy a cím egy webhelyre utal. A különböző szolgáltatások eléréséhez más előtagokat kell használnia, például FTP, mail vagy NNTP (Usenet hírszerver). Különböző szervereket is jelölhetnek a weboldaladminisztrátorok kényelme érdekében. A hozzáadott számmal ellátott web egy kissé régi domain elnevezési technika, amelyet egyes webhelyek még mindig használnak. A fejlesztők a különböző szerverekhez tartozó aldomainek vagy gazdagépnevek azonosítására és elnevezésére használják. Például a www.website.com nevű hipotetikus webhely alszekciói lehetnek www2.website.com, www3.website.com stb. A weboldal üzemeltetői ezt a technikát alkalmazzák a terheléselosztáshoz.

Ha egy www tartományú szerveren túlterhelés, összeomlás vagy műszaki karbantartás tapasztalható, akkor átirányíthat egy másik, www2, www3, www4 stb. kiszolgálóra. Az átirányítás automatikusan megtörténhet. Korszerűbb és fejlettebb technikák állnak rendelkezésre az internetes munkaterhelés kiegyenlítésére, de ezek a címek még mindig előfordulnak. Ne essen pánikba, ha a www után hirtelen megjelent egy szám. Át lehet irányítani a www-re, ha egy szerver újra elérhető lesz. A számozott www webhelyek önmagukban nem jelentenek veszélyt. Mindig meg kell győződnie arról, hogy a domain fennmaradó részére szüksége van. Ha gyanú merül fel, mindig ellenőrizze, hogy a domain valódi-e. Kerülje az olyan linkek megnyitását és megtekintését olyan forrásokból, amelyekben nem bízik meg száz százalékosan, vagy amelyek eredeti neve  akár megváltozott.