Mi a zselatin?

A zselatin egy zselésítő anyag, amit háziállatok csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből állítanak elő. A zselatinból évente világszerte körülbelül 300ezer tonnát készítenek. Iparilag a húsipar és bőrgyártás mellékterméke, legtöbbször sertésbőrből, valamint sertés- és szarvasmarha csontból készül.

Manapság már találkozhatunk a piacon halból készült változattal is, ami lehetővé teszi, hogy például az iszlám vallásúak is, akik kerülik a sertés termékeket, használhassanak zselatinokat. Ezt a színtelen, szinte teljesen íztelen anyagot, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a kozmetikumokban, de még a fényképészetben is felhasználják. Száraz állapotában 98-99% fehérjét tartalmaz, viszont tápértéke nagyon alacsony. A boltokban por, illetve lap formájában vásárolhatjuk meg. A lapnak könnyebb az adagolása, viszont a por állagú jobban oldódik. Bár használatától sokan tartanak, viszont ha betartjuk a megfelelő arányokat, szinte gyerekjáték vele dolgozni. Általában fél liter folyadékhoz kell, 6 zselatinlapot adni, illetve 9 gr port, ettől fog megkocsonyásodni.

Az ilyen végtermékek fagyasztása nem ajánlott, mivel olvadás után, folyóssá válik, viszont ha krémekbe használjuk, akkor nyugodtan dönthetünk a fagyasztás mellett. A receptek sokszor zselatinlapot írnak, vagy csak zselatinport, és ha otthonunkban épp nincs az egyik, akkor a másikat is nyugodt szívvel alkalmazzuk. A 9 gr zselatinpornak, 6lap felel meg. A zselatint alacsony hőmérsékleten oldjuk fel, majd hűtsük langyosra, és csak ezután adjuk a folyadékhoz, illetve a krémhez. Vigyázzunk arra, hogy semmi esetre se forraljuk fel, mivel ezzel elveszíti kocsonyásító képességét. A vegetáriánusok is nyugodt szívvel használhatnak zselatint, nekik csak a növényi eredetű változatokat kell vásárolniuk.


hunprobalazs