Mi állhat a májenzim értékek emelkedésének a hátterében?

Sajnos igen gyakori tünet ként lép elő, hogy a májfunkciók laboratóriumi vizsgálata során emelkedett májenzim értékeket mutatnak. A májnak a betegségei és működésének zavarai is állhatnak a probléma hátterében, illetve számos olyan betegség is, amely nincs közvetlen összefüggéssel a májjal.

Igen gyakori tény, hogy azok az emberek, akik túl sok alkoholt fogyasztanak, azoknak a vérében gyakran találkozhatunk megemelkedett májenzim értékekkel. Viszont, fontos kihangsúlyozni, hogy közel sem ez az egyetlen ok, amely kiválthatja ezt a tünetet. Ugyanis még számos más betegség is állhat ennek a hátterében. A májfunkciók vizsgálatát vérvételt követően állapíthatják meg, úgy, hogy bizonyos enzimek vérben mérhető koncentrációjának laboratóriumban történő meghatározását jelentheti. Amennyiben arra leszünk figyelmesek, hogy a normál értékeknél magasabb májenzim értékek kerülnek kimutatásra, akkor annak hátterében a következő dolgok állhatnak: bizonyos gyógyszerek, melyek károsíthatják a májat. Továbbá meg kell említeni az akkut vagy krónikus hepatitiszt, vagy a májgyulladást. Ezen felül ide tartozik még a zsírmáj, melynek van alkoholos és nem alkoholos változata is.

Illetve a májzsugor, epekő, gombamérgezés, daganat, többszervi elégedetlenség, súlyos vérmérgezés is állhat ennek a hátterében. A különböző enzimek szintje nem mindig együttesen emelkedik, igen gyakori, hogy jellegzetesen egy vagy több érték emelkedik a referenciatartomány fölé. Annak érdekében, hogy orvos megtalálja az emelkedett értékek okát, szükséges lesz fizikai vizsgálatokra, a páciens tüneteinek az ismeretére, illetve más képalkotó vizsgálatokat is elvégeznek. Az egyik legérzékenyebb marker a gamma GT, mellyel kimutathatják a máj, illetve az epeutak működésbeli zavarait.


hunprobalazs