Mi állhat a töredező körmök hátterében?

Sokaknak fogalmuk se nincs arról, hogy a körmök mennyi mindent elárulhatnak az egészségünkről. Amennyiben azt észleljük, hogy folyton eltöredeznek, akkor az egy igen fontos figyelmeztetés lehet, hogy valami nem stimmel a szervezetünkkel.

Az egyik ilyen probléma a vashiány lehet. Amelyre nem csak a töredezett körmök utalhatnak, de a körmünkön található bemélyedések is annak a jele lehet. Ez egy igen súlyos probléma, melyet érdemes komolyan venni. Ugyanis a vasnak komoly szerepe van a vérképzésben, illetve még abban is, hogy a létfontosságú oxigén eljusson a sejtekhez. Amennyiben vashiány lép fel a szervezetünkben, akkor annak még gyakori tünete lehet a fáradékonyság, sápadtság, hajhullás, illetve akár még koncentrációs nehézségek is jelentkezhetnek a köröm elgyengülése mellé. Sokszor nem is vesszük észre, ám a legkisebb feladatok is nyomást hárítanak a körmünkre. Legyen szó a számítógép billentyűzetéről, vagy a telefonunk nyomkodásáról ezek mind nyomást gyakorolnak rá. Amely idővel betöredezett körmökhöz, vagy azok behasadozásához vezethet.

Ezek a sérülések gyakran szabad szemmel nem is láthatóak. Ám hajlamossá teheti a problémás területeket a gombás fertőzések kialakulására. Továbbá meg kell még említeni a dehidráltságot is, amely szintén kihatással lehet a körmeink állapotára.  A szabály szerint minden kézmosás után be kellene kennünk kezünket, hogy a hidratáltságát és a rugalmasságát megőrizze. Ugyanis az állandó, vagyis a gyakori kézmosás kiszáríthatja a bőrünket és a körömágyat. Így az alatta található körömnövekedéséért felelős szöveteket is károsíthatja. Így a frissen kinőtt köröm szintén gyenge és behasadozásra hajlamos lesz. Ám el kell még mondanunk, hogy a körömlemosók is nagyban károsíthatják a körmeink állapotát.


hunprobalazs