Mi az a HPV fertőzés és mik a jelei?

A HPV vírus hallatán a többség a méhnyakrákra gondol, mivel a HPV vírusnak ez a nőket érintő legdrámaibb következménye. A férfiak kevésbé veszélyeztetettek, ők leginkább csak a vírus közvetítésében játszanak szerepet, ugyanakkor az ő esetükben is kialakulhat daganatos betegség a fertőzés miatt, még pedig a végbélben.

HPV fertőzés és jelei kapcsán érdemes tájékozódni, ugyanis egy meglehetősen veszélyes fertőzésről van szó. A HPV a humán papillomavírus rövidítése. Azért is érdemes tájékozódni, mert sokan abban a tévhitben élnek, hogy a HPV vírussal való megfertőződés egyet jelent a méhnyakrákkal, ez azonban nem igaz. A HPV kapcsán érdemes tudni, hogy leginkább szexuális úton terjed. A tünetek leginkább a férfi és női külső belső nemiszerveken, valamint a végbélen és a száj nyálkahártyáján figyelhetők meg. A HPV több, mint 100 alfajjal rendelkezik, ezek nagyrésze a nemi szerveket érinti. A vírust az teszi igazán veszélyessé, hogy a lappangási idő több év is lehet. Ez idő alatt pedig a vírus rejtve marad. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy bizonyos esetekben a HPV fertőzésnek nincsenek szemmel látható jelei, így érdemes rendszeres citológiai vizsgálatot végezni.

A HPV vírust nem csak citológiai vizsgálat által, de akár más nyálkahártyákból vett minták alapján is azonosítani lehet. Ha arra gyanakszik, hogy Ön is megfertőződött, például a nemi szervén vagy a száj nyálkahártyában elváltozásokat tapasztal, akkor mielőbb keressen fel egy szakorvost vizsgálat céljából. Bővebb információkért pedig látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol bővebben tájékozódhat a HPV vírust és fertőzést illetően. A belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon elérhetőséget is talál, ha szeretne vizsgálatra időpontot kérni!


hunprobalazs