Mi lehet az oka a megnagyobbodott nyirokcsomóknak?

Hogyha valaki azt veszi észre magán, hogy nyirokcsomói megnagyobbodtak, akkor nagyon sok minden az eszébe juthat. Leggyakrabban ilyenkor nem kell súlyos betegség meglétére gyanakodni, azonban azért teljesen azt sem szabad kizárni. A legjobb, hogyha nem pánikolunk be, amikor ilyen dolgokat veszünk észre magunkon, viszont ennek ellenére elővigyázatosak vagyunk!

A nyirokcsomók megnagyobbodása az esetek nagy százalékában vírusos, vagy baktériumos megbetegedésekre utal. Ennek legtöbbször a fájdalmas és piros duzzadt nyirokcsomók az első jelei, amelyek lázas állapottal járnak. Fontos, hogy ha ezeket a tüneteket fedezzük fel magunkon, és nem múlnak huzamosabb ideig, akkor a legjobb, hogyha elmegyünk orvoshoz. A másik eset, amikor úgy duzzad meg a nyirokcsomó, hogy az nem okoz fájdalmat, és nem jár bőrpirosodással sem. Ebben az esetben felmerül a gyanúja komolyabb betegségeknek is, úgyhogy ha ez a tünet nem múlik el két hétig, és főleg, hogyha nagyobb is lesz, akkor minél hamarabb orvoshoz kell fordulni.

Ez az utóbbi eset is többfajta betegségnek az előjele, tünete lehet. A legtöbbször a limfóma jelenlétére utal. A limfóma röviden a nyirokrendszer mérsékelten rosszindulatú megbetegedését jelenti, amelynek több fajtája is lehetséges. A legtöbb esetben nem kell hatalmas pánikba esni, hiszen ez a betegség nagyon nagy eséllyel gyógyítható, vagy legalábbis eredményesen kezelhető. Bár ijesztően hangzik, a nyirokrendszer rákos rendellenessége tartozik a leghatékonyabban gyógyítható daganatos megbetegedések közé. Igaz, hogy a kezelés kellemetlenségekkel és mellékhatásokkal jár (ugyanis legtöbbször kemoterápiára és sugárkezelésre lehet számítani), viszont valóban hatásos és eredményes. Azonban, mint minden betegségnél, itt is a legfontosabb az, hogy időben forduljunk orvoshoz!


hunprobalazs