Mi lehet az oka a zuhanyzóvíz hőmérséklet változásának?

Sajnos gyakori probléma, hogy a víz hőmérséklet egyik pillanatról a másikra megváltozik. Sokan értetlenül állnak a jelenség előtt, ami nem csak bosszantó, hanem olykor fájdalmas is. Az alábbiakban ennek a jelenségnek járunk utána!

A zuhanyzóvíz hőmérséklet változásáról itt olvashat bővebben! Nem csak bosszantó, de olykor igen csak fájdalmas is, ha a víz hőmérséklet minden előjel nélkül megváltozik. Ekkor a kellemes langyos víz tűzforróvá vagy jéghidegre vált, ami egyáltalán nem kellemes. Sokan nem értik mi lehet ennek az oka. Az épületekben található vízvezeték egy törzsből indul, majd idővel több fiókrendszerbe osztódik szét. Összességében egy nagy csövet kell elképzelni, amihez több kis kivezető cső tartozik. Ha alacsony a víz nyomás, akkor az azzal járhat, hogy a mellékvezetékekhez kevesebb víz jut el a törzsből. Tehát a WC öblítésekor hideg víz érkezik. Ez nem is probléma, azonban zuhanyzáskor meleg vizet használunk, így abban az esetben, ha lehúzzuk a WC-t, akkor kevesebb hidegvíz jut a zuhanyzóba, tehát a víz forró lesz.

Ugyanakkor ez nem csak a toalettre jellemző, hanem minden más berendezés kapcsán is így van, amihez vizet használunk. Úgy tudjuk megakadályozni ezt a jelenséget, hogy az egyes helyiségeket leszabályozzuk. Ez azt jelenti, hogy például beállítjuk a WC tartályt, hogy ne azonnal töltse fel az egész tartályt. A nyomáskiegyenlítés legegyszerűbb módja, hogy egy direkt ilyen célra kialakított szabályozót vásárolunk. Ez egy nyomáskiegyenlítő szelep, aminek segítségével a zuhanyzóban állandó hőmérsékletű vizet tudunk tartani. Ez azért van, mert a szelep felismeri a hideg és a meleg víz csökkenését egyaránt. Egy szóval egy igazán hasznos eszköz, amit megéri beszerelni!


hunprobalazs