Mi leszel, ha nagy leszel?

Az iskola, illetve egyetem padjai közül kikerülve a legtöbben bizony kicsit elveszettnek érezzük magunkat. Persze, vannak, akik egész kis gyermekkoruk óta pontosan tudják, hogy mivel szeretnének majd foglalkozni és egyetlen percre sem tévesztik szem-elől a célt.

Azonban aránylag ritka ez a fajta céltudatosság, hiszen gyerekként mindenkinek vannak álmai, a fiúk sokszor rendőrök, tűzoltók vagy szuperhősök akarnak lenni, a lányok pedig tanítónők, modellek vagy színésznők, a legtöbben azonban egy idő utána kinövik ezeket az ábrándokat. A kérdés csak az, hogy mi lép a helyükre? A legtöbbször sajnos tanácstalanság és kétségbeesés. Ha sikeresen befejeztük a tanulmányainkat, akkor ideje feltennünk magunknak az első fontos kérdést: azon a szakmán belül szeretnénk-e majd elhelyezkedni, amiben elvileg képzettek vagyunk, vagy pedig szeretnénk inkább egy teljesen új irányba elindulni. Az sem ritka, hogy valaki a diplomaosztó után elvégez egy néhány hónapos kurzust, ezt követően pedig inkább az itt tanultakat kamatoztatja az egyetemi tudása helyett. Vannak olyanok is, akiket valójában nem vonz különösebbképpen mindaz, amit a felsőoktatásban voltak kénytelenek elsajátítani, mert tegyük fel szivesebben űznének valamilyen kétkezi munkát. A jó szakember napjainkban egyre kevesebb, így egyre nagyobb szükség van rá, ennek következtében pedig igencsak jól lehet keresni ilyen módon. Ha mindig is vonzott minket egy ilyen szakma, ne hallgassunk a család és a környzetet rosszalló megjegyzéseire, ha ugyanis azt csináljuk, amit szeretnénk, nemcsak boldogabb és elégedettebb emberek leszünk, de nagy eséllyel jobban is fogunk keresni, mint egy-egy volt évfolyamtársunk, aki tegyük fel irodai munkát végez.

Ha tehát befejeztük a tanulmányainkat, akkor ideje a kezünkbe venni a jövőnket. Megtörténhet, hogy néhányszor rossz irányba indulunk el, azonban nincs ezzel semmi baj, hiszen a fiatalságunk nagy részét mindig az útkeresés tölti ki: keressük a megfelelő munkát, az igazi barátokat és a nagy szerelmet. A kudarctól és buktatóktól nincs miért félni, hiszen ez mind az út része! Haladjunk előre bátran és előbb vagy utóbb biztosan megtaláljuk majd amit keresünk!


hunprobalazs