Mi okozza az alacsony libidót?

Az alacsony libidó vagy csökkent szexuális vágy befolyásolhatja a férfiakat és a nőket is. Nem szokatlan, hogy a szexuális élet iránti érdeklődés az élet különböző időszakaiban ingadozik a hormonális változások, az életkor és a stressz miatt. Az alacsony libidó azonban problémát jelenthet, ha stresszt okoz, befolyásolja az egyén általános jólétét, vagy szorongáshoz vezet a kapcsolatuk miatt.

Az alacsony libidónak lehetnek orvosi okai, vagy az életmód tényezői is lehetnek. A magas vércukorszint vaszkuláris és idegkárosodást okozhat. Ezek a hatások erekciós diszfunkciót eredményezhetnek a férfiaknál és csökkenthetik a nőknek a nemi szervekbe történő vérkeringését. A cukorbetegeknél magasabb az élesztő- és húgyhólyag-fertőzések aránya is, ami fájdalmas vagy kényelmetlen is lehet. Azok, akik ízületi fájdalmat és merevséget tapasztalnak, nehezebben vehetnek részt a szexuális tevékenységekben. A szívbetegség sérült véredényekhez vezethet, és csökkentheti a vérkeringést. Ez a károsodás csökkentheti a genitális véráramlást is.

A rák kezelése, beleértve a műtétet, a kemoterápiát és a sugárzást, mind befolyásolhatják a libidót. Számos érzelmi és pszichológiai tényező befolyásolhatja a személy szexuális vágyát. A szorongás, a depresszió, a fáradtság, a gyenge önbecsülés vagy az előzetes szexuális visszaélés okozta mentális egészségügyi problémák csökkenthetik a személy szexuális tevékenység iránti érdeklődését. A kapcsolati problémák, köztük a bizalom hiánya, a konfliktusok és a rossz kommunikáció is csökkenthetik a személy libidóját. A menopauzával kapcsolatos szexuális problémák gyakran az ösztrogénszint csökkenésének eredménye. A menopauza a tesztoszteron csökkenését is okozza, amelyet a nők kis mennyiségben termelnek. Az alacsonyabb tesztoszteronszint hozzájárulhat a szexuális vágy hiányához.


hunprobalazs