Miért annyira fontos a megfelelő alvás?

Mindannyiunk számára ismerős lehet az érzés, amikor annyira kimerültek és fáradtak vagyunk, hogy másra sem vágyunk, mint egy kis pihentető alvásra. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az alvás mennyire fontos a szervezet számára.

A megfelelő alvás nagyon fontos azonban mégis sokan nem veszik elég komolyan. Az alvás tulajdonképpen nélkülözhetetlen a szervezet számára, akárcsak a víz vagy az élelem. A szervezet egy olyan aktív állapota, amely elengedhetetlen a testi és szellemi egyensúlyhoz, megújuláshoz. A pihentető, jó minőségű alvás tehát ugyanolyan fontos az egészséges szervezet megőrzéséhez, mint a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás stb. Sajnos az egyre inkább felgyorsult világunkban nehéz odafigyelni arra, hogy megfelelően kipihenjük magunkat. A legtöbb ember ma már sokkal kevesebbet alszik, mint korábban. A megfelelő alvás fokozza a koncentrációs képességet és a produktivitást is. Ez szintén egy olyan tény, amit sokan tudnak már, de nem fontos hangsúlyozni, hiszen az nemcsak a fizikai, hanem a szellemi egészségünket is jelentősen befolyásolja, ha nem vagyunk kellőképpen kipihentek.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás pedig sokkal jobb problémamegoldó képességgel és memóriával társul a gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Hatással van például a sportteljesítményre is. Több kutatást is végeztek ezzel kapcsolatban és az eredmény mindig ugyanaz volt. A hosszabb alvás idejű sportolók jelentősen pontosabbak, gyorsabbak voltak, mint azok a társaik, akik kevesebbet alszanak. Különböző vizsgálati eredmények összegzéseként a kutatók és tudósok kimutatták, hogy akik rendszeresen kevesebben alszanak 7 vagy 8 óránál, azoknál a személyeknél sokkal magasabb a krónikus betegségek előfordulása, mint például szívbetegségek.


hunprobalazs