Miért bizonyulnak különlegesnek a kisüzemi sörök?

Az elmúlt években nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy igazi forradalomként robbantak be a kézműves sörök, melyek egyre nagyobb teret hódítanak meg. A hazánkban már egy külön fesztivált is szerveznek ezeknek az italoknak a megismerésére.

Talán ennek is tudható be az a tény, hogy a hazai sörfogyasztás az elmúlt években jelentősen megugrott. Ezzel párhuzamosan pedig a minőségi tételek iránti kereslet is növekedésnek indult. A gasztroforradalomnak és a kézműves sörök forradalmának köszönhetően mára már kialakult egy olyan fogyasztói réteg, akiknek már igen is fontos, hogy mit esznek és isznak. Az emberek egyre jobban a minőségi termékek felé orientálódnak. Talán ennek is köszönhető, hogy egyre többen válasszák a kézműves söröket. Ám mitől is olyan különleges egy kézműves sör? A titok a bel tartalomban található meg. Vagyis kiváló minőségű alapanyagokból, technológiai és sörfőzési hagyományokat betartva készülnek. A forradalom Amerikából indult, majd Európát is meghódította. Melynek köszönhetően ma már nagyon sok új ízzel találkozhatunk, amely az új ízjegyeket hordozó komlófajtáknak köszönhető. A sör egy hihetetlenül sokszínű és sokrétű italnak nevezhető. Így minden csak a kreativitáson múlik, hogy mit tudunk kihozni belőle.

A kisüzemi sörfőzdék folyamatosan tudnak kísérletezni, majd valami újat alkotni. Ha akarnak, akkor havonta előállhatnak egy új receptúrával. Ám a nagyüzemeknél koránt sem megy ilyen könnyen, ugyanis akár évekig is eltarthat egy új termékre való átállás. A 2018-as év nagy slágerei az IPA, illetve az APA és a gyümölcsös változatok voltak. Az IPA nevezetű sört főként azok számára ajánlják, akik az erőteljes ízeket kedvelik. Az APA nevezetű sört pedig a közepesen száraz utóízéről különböztethetjük meg.


hunprobalazs