Miért együnk almát?

Mindannyian ismerjük a mondást, hogy “ naponta egy alma, az orvost távol tartja”, na de tulajdonképpen mitől is annyira egészséges az alma, és milyen jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre?

Az alma az egyik legismertebb gyümölcs, amit szerte a világon termesztenek és fogyasztanak. Egy olyan gyümölcsről van szó, amelynek több ezer fajtája van és ezért is kap olyan különleges helyet a gyümölcsök között. Az alma jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is megjelenik. A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, és több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából származik a világtermelés fele. Hazánkban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye számítanak a leghíresebb almatermelő vidéknek. Egy érdekes tény, hogy a statisztikák szerint fejenként 23 kg almát fogyasztunk el. Az egyik legnépszerűbb fajta az emberek körében a jonatán, de a Golden és az idared, illetve a zöld alma is előkelő helyet foglalnak el a népszerűségi listán.

Most beszéljünk egy kicsit arról is, hogy milyen jótékony hatásai vannak. Az alma vízoldékony rostanyaga, a petkin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterin szintjét, a magas káliumszint miatt kifejezetten ajánlott olyanoknak, akiknek magas a vérnyomása. Almasav tartalma a máj és a belek működésére van pozitív hatással. Az alma a szervezet egészére tisztító, méregtelenítő hatással van, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és a húgysavképződést is. Legjobb ha nyersen fogyasztjuk, mivel így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. A fogyni vágyóknak is kifejezetten ajánlott  ugyanis segít a súlycsökkenésben és méregteleníti a szervezetet.


hunprobalazs