Miért fontos a házasság?

A 21. században megfigyelhető, hogy a fiatalok egyre később köteleződnek el, melynek hátterében különböző okok figyelhetőek meg. Ám az is egyre gyakoribb, hogy egyáltalán nem kötnek házasságot. Ennek legtöbbször az álla a hátterében, hogy a fiatalok előtt rossz példa áll.

Napjainkban igen sok házasság végződik válással, és talán ez az amitől mentesülni szeretnének, azon felül, hogy a vallásosság háttérbe szorul, hosszabb az iskoláztatás folyamata, stb. Továbbá azt is meg kell említeni, hogy a mai fiatalok hiányosak kapcsolatteremtési és konfliktuskezelési készségei, illetve bizonytalanok önmagukkal szemben is. Egyre többet hallani arról, hogy mennyi érv szól a házasság ellen, ám mi most annak jártunk utána, hogy mégis mik szólnak mellette. Akik úgy vélekednek, hogy még nem állnak készen rá, azok nem kifejezetten a házasságot utasítják el, csak annak időpontját tolják el. Ennek hátterében pedig legtöbbször a félelem áll. Ám fontos tisztázni, hogy amikor egy pár elhatározza magát, hogy házasságot köt, akkor az nem azt jelenti, hogy a szerelmük végérvényesen érett és lezárt folyamat, melyet úgymond konzerválnak az esküvővel.

Sokkal inkább egy új lehetőségként kell ár gondolni. Vagyis azt kellene, hogy jelentse, hogy a szerelmes pár készen áll arra, hogy elköteleződnek egymás felé és össze akarják kötni az életüket, tehát képesek fejlődni a kapcsolatunkban. Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon mindig szeretni fogom? A szeretet egy képesség és egy viszonyulás a másikhoz. Amely folyamatos erőfeszítést, akaratot, tetteket és kitartást igényel a másik féllel szemben. Egy kapcsolatban mindig is voltak és lesznek feszültségek, ám fontos felhívni a figyelmet, hogy ez egy természetes folyamat, ugyanis nem vagyunk egyformák.


hunprobalazs