Miért fontos a mese a gyerekek számára?

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk gazdag szókinccsel és határtalan képzelőerővel legyen megáldva, akkor bizony érdemes minél hamarabb a könyvek irányába terelni őket. Nem kell feltétlenül megvárnunk, amíg elég idősek lesznek az olvasáshoz, sőt, a legjobb amit tehetünk az, ha csemetéinknek már egészen pici koruktól fogva meséket olvasunk fel.

Nemcsak arról van szó, hogy ezen tevékenységünkkel egyszerre szórakoztatjuk és neveljük a kicsit, hanem az is nagyon fontos, hogy minőségi időt töltsünk együtt a gyerekekkel. A mai rohanó világban az esetek jelentős százalékában mindkét szülő dolgozik, egész nap lótnak-futnak, így legalább esténként próbáljuk meg részben pótolni a mulasztásunkat és üljünk le a pici ágya szélére egy könyvvel a kezünkben! Vannak, akik nem kedvelik a meséket, sőt, úgy tartják, hogy néhány alkotás olyan brutális eseményeket tartalmaz, amelyekkel egyenes vétek beszennyezni a gyerekek tudatát. A helyzet azonban az, hogy bármennyire is szeretnénk, nem óvhatjuk meg teljes mértékben a csemetéinket a rossztól, éppen ezért ennek létezéséről és pusztító erejéről igenis tudniuk kell. A mesére már csak azért is szükség van, hogy korán rögzüljön a gondolat: igen, a világban van gonoszság, sokat kell harcolni, de ha a jó oldalon állunk, akkor végül mindig elnyerjük majd méltó jutalmunkat.

A mese tehát erkölcsi nevelés, hiszen a gyerek azonosul a főhőssel, így automatikusan a jó oldalra áll, a rosszat pedig elítéli. A mesékben nincsenek árnyalt karakterek, míg az egyik szereplő jó és igazságos, addig a másik velejéig gonosz, míg az egyik eszes és dolgos, addig a másik ostoba és lusta. Ezek a szélsőségek ebben a korban még kifejezetten hasznosak, hiszen ekkortájt a gyerekek is nagyjából íjmódon látják a világot. A mesék tehát hatalmas szerepet játszanak a kicsik személyiségfejlődésében, hiszen a történeteken keresztül számos élménnyel gazdagodnak, a mesehősökkel együtt átélik a megpróbáltatásokat, majd végül a győzelmet a rossz felett. Az a gyerek, akinek pici korában sokat olvastak, nagy eséllyel hamarabb fordul majd az olvasás felé, mint az, aki élete első néhány évében csak a tévé képernyője előtt ücsörgött! Fejlesszük tehát a csemetéink intelligenciáját, gazdagítsuk a lelki világukat és tereljük őket a jó és az igazság útjára már egészen pici korukban, használjuk ki az irodalom remek nevelő hatását!


hunprobalazs