Miért fontos megőrizni a tejfogakat?

A tejfogakat a gyerekek 5-6 éves korukban kezdik el leváltani. Viszont, az is megtörténhet, hogy szuvasodás miatt akár előbb is kieshetnek, vagy akár beavatkozás által kell eltávolítani a kis tejfogakat.

A tejfogakra nagyon vigyázni kell, mivel, ha ilyen esetek állnak fel, akkor nagy az esély, hogy az idő előtti tejfogak elvesztése akár maradandó károsodást vagy deformálódást is okozhat. Amennyiben egy gyermek ápolja és karbantartja a fogait, akkor erre nem kerülhet sor. Mi most arra mutatunk rá, hogy mégis miért kell a lehető legtöbb ideig megtartani a tejfogakat. A tejfogakról tudni kell, hogy ők biztosítják a helyet, ahova később kinőhetnek a csontfogak. Olyan esetekben, ha egy-egy fog hiányzik, akkor könnyen előfordulhat, hogy fogszabályzót, vagy helyfenntartó készüléket kell viselni a gyermeknek. Ugyanis csakis is így tudjuk biztosítani, hogy a maradandó fognak legyen hova kinőni. A fogakra nagyon oda kell figyelni, ugyanis nagyon nagy szerepet töltenek be az arcunk formájának alakulásában is. Továbbá kozmetikai szempontból is fontos lehet, ugyanis azok a gyermekek, akik szégyellik a fogaikat, azok sosem fognak mosolyogni.

A fogak az evésben és a beszédben is nagy szerepet töltenek be. Amikor egy kisbaba áttér a szilárd táplálék fogyasztására, akkor a fogak egyre fontosabb szerepet fognak betölteni. Továbbá meg kell említeni, hogy a fogak szabályos fejlődése, és azok megfelelő száma is igen lényeges, ugyanis a beszédfejlődésben is elengedhetetlen a funkciójuk. Amennyiben már a tejfogak védelmét elkezdjük időben, akkor azzal egészséges szájat biztosítunk a gyermekünk maradandó fogai részére. Ugyanis, ha szuvasodás lép fel, és nem kezeljük, akkor az gyulladással járhat, amely károsodást okozhat az állkapocsban fejlődő maradandó fog részére.


hunprobalazs