Miért fontos ősszel és télen is a napszemüvegek használata?

Jelen pillanatban sokkal inkább nevezhetjük divatkelléknek a napszemüveget, mint egészségvédő kiegészítőnek, hisz sokan nem azért viselnek napszemüveget, hogy védjék a szemüket, hanem azért, hogy divatosak legyenek. Most már rengeteg fazonban, mintában és minőségben kapható napszemüveg, ám ez nem jelenti azt, hogy a drágább jobb minőségű, inkább csak azt, hogy jobban reklámozott márkát fogunk a kezünkben. Az ár nem mindig függ össze a minőséggel.

[adsense_id=”1″]

UV-védelem a káros sugárzások ellen

Az UV-védelem nagyon fontos a szem egészségének megőrzése érdekében, hisz a nagy mennyiségű káros sugárzás fokozottan károsítja a szemet. Olyan problémák alakulhatnak ki ennek következményeként, mint szürkehályog vagy retinagyulladás. Ezért is fontos, hogy olyan napszemüveget válasszunk, amely az arcformánkhoz simul, és nem csak a szemünket takarja, hanem a körülötte lévő bőrt is, hisz ezáltal nem csak a szemünket védjük, hanem a szem környéki finom bőrt is. Az ibolyántúli sugárzás káros nyomai itt látszódnak meg legelőször.

Sportolás közben is ajánlatos speciális szemüveget viselni, hisz ilyenkor nem csak a sugárzás károsíthatja a szemet, de a levegőben szálló apró porszemcsék vagy pollenek is, melyek a szembe kerülve váltanak ki retinagyulladást vagy allergiát. Erre az esetre határozottan igaz, hogy könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni, hisz akár a szürkehályog, akár a retinagyulladás nagyon hosszú kezelést igényel.

Napszemüveg

Napszemüveg

Nemcsak nyáron véd a napszemüveg

Kevesen tudják, hogy ősszel és télen is kellene viselni szemüveget, hisz a nap sugarai akkor is károsítják a szemet, ha hideg van, vagy ha borongós az idő. Ezek a veszélyek leginkább azokra leselkednek, akik a téli sport szerelmesei, hisz bizonyított tény, hogy a friss hó az UV-sugarak 80%-át veri vissza, ellentétben a környezettel, mely csupán 10–20%-ot. A téli viselethez, főleg sportoláshoz érdemes speciális szemüveget vásárolni, olyant, amelyik fejpánttal rögzíthető, és teljesen eltakarja a szemet. A téli napszemüvegnek nem szabad csak a divatról szólnia, hisz a hóvakság fájdalmas, szúró érzéssel járó kellemetlenség, amit egy jó szemüveggel könnyedén meg lehet előzni.

Az őszi időjárás során sokan elfelejtik, hogy attól, hogy fátyolfelhő borítja az eget, a káros sugarak ugyanolyan ártalmasak. Sőt, akinek egy kicsit érzékeny a szeme, az jól tudja, hogy attól függetlenül, hogy nem látja a napot, hunyorgási kényszere van. Ez a hunyorgás roncsolja legjobban a szemet.

Forrás: Polarizált napszemüveg


hunprobalazs