Miért irtóznak a vámpírok a fokhagymától?

Egy gerezd fokhagymával való érintkezés a vámpírok legnagyobb rémálma. A szíven átszúrt karó, vagy a kereszt még talán mindenki számára érthető, mint ettől a zöldségtől való félelem. De miért is félnek a vámpírok a fokhagymától?

Egyes teóriák szerint a vámpírok a fokhagyma erős szagától irtóznak, ami elég valószínűtlen, hiszen repülni tudnak, át tudnak változni denevérré és örökké élnek, kizárt, hogy egy kis fokhagyma elijeszti őket. A történelem során a fokhagymát arra használták, hogy eltávolítsák a kertekből a vérszívó bogarakat, és mivel a vámpírok is azzal foglalkoznak, hogy más emberek véreit lecsapolják és megigyák, úgy tűnik, mégis van igazság abban, hogy a fokhagyma szaga taszítja a vámpírokat. Mivel a fokhagyma egy erős természetes antibiotikum és mítoszok szerint nagyon sok mindenre gyógyír, talán a vámpírok is félnek attól, hogy meghalnak a „gyógyírtól”.

Egy újabb elmélet szerint a vámpírizmus összeköthető a veszettséggel, ami egy nagyon jól működő teória, viszont nem magyarázza meg teljesen a fokhagyma szerepét, hanem inkább arra alapozza ezt a kijelentést, hogy a veszettségben szenvedő emberek teljesen rabjai lesznek a fokhagyma szagának. A vámpírrá válást úgy lehet megelőzni, hogy az illetőnek fokhagymát tesznek a szájába, orrába, fülébe, hogy kívül tartsák a gonoszt, és amikor egy vámpír meghal, és levágják a fejét, hagymát dugnak a szájába, hogy megakadályozzák a visszatérését. A fokhagymát vámpírok ellen főleg az északi szláv országokban, és Romániában használták. Az 1970-es években, egy romániai templomban mise alatt úgy próbálták leleplezni a vámpírokat, hogy fokhagymát adtak körbe, és megfigyelték, hogy melyik ember nem hajlandó azt megenni, és aki nem ette meg, azt egyértelműen vámpírnak nyilvánították. Őrület, hogy ez csak 30 éve volt, ugye?


hunprobalazs