Miért jó a délutáni pihenés?

Akik minden nap korán kelnek, azoknál bizony könnyen előfordulhat, hogy a munkából hazaérkezve ledőlnek egy rövid időre pihenni, ugyanis nagyon kimerültnek érzik magukat.

Ám ez nem is olyan rossz szokás, ugyanis számos jótékony hatása lehet a szervezetünkre. Ilyen lehet pl. a vérnyomás. Azoknak, akik szeretnek délután lustálkodni, jó hírünk van, ugyanis a görög kutatók annak jártak, hogy milyen jótékony hatása lehet az emberi szervezetre egy délutáni szundi. Az egyik ilyen érdekes feltárás, hogy lényegesen csökkent azoknak a vérnyomása, akik délután pihentek egyet, azokéval szemben, akik egésznap talpon vannak. Ezzel már az is bebizonyosodott, hogy a délutáni alvás ugyanolyan jó vérnyomáscsökkentő, mint más életmódbeli változások. A kutatások szerint a só és alkoholfogyasztás elhagyása, vagy bár mérséklése 3-5 higanymilliméterrel, a kis dózisú vérnyomáscsökkentők alkalmazása 5-7 higanymilliméterrel csökkenthetik, még a délutáni alvás 5 higanymilliméterrel csökkentheti a vérnyomást. Így azt is elmondhatjuk, hogy nem csak az egyik leghatékonyabb, de a legolcsóbb is egyben ez a vérnyomáscsökkentő.

Ugyanis akármilyen formában érjük el, a 2 higanymilliméternyi csökkenés akár már 10%-al csökkentheti a szívroham kockázatát. A délutáni alvást illetően minden óra elteltével kb. 3 higanymilliméternyi vérnyomáscsökkentést érhetünk el. A kutatók már azt is javasolták, hogy akik kifejezetten magas vérnyomással küzdenek, azok vezessék be rendszeres programnak a délutáni alvást. A görög szakemberek a kutatás során 212 embert figyeltek meg, akiknek az átlagos vérnyomása 129.9 higanymilliméter volt. Majd a kutatás végére a csoport nagy hányadánál értek el pozitív eredményeket. Így, ha megkívánunk egy kis pihit, akkor ne tartsuk vissza magunkat.


hunprobalazs