Miért jó, hogyha megöleli a kutyáját?

Az európai társadalomban nagyon elterjedt a kutyatartás. Ennek két fajtája lehetséges: az első, hogy az ember azért tartja az állatkát, hogy az figyeljen a házra, amikor a gazdia távol van, a második pedig az, amikor az ember barátjaként kezeli az állatkát.

Mindkét esetben szükség van felelősségvállalásra, hiszen ha már magunkhoz veszünk egy élőlényt, akkor azzal azt is bevállaljuk, hogy vigyázni fogunk rá, és gondoskodunk arról, hogy rendszeresen kapjon ételt és vizet. Azonban a második esetben, vagyis amikor a gazdi barátként tartja a kutyust, a felelősség nem merül ki annyiban, hogy gondoskodik az ellátásáról, hanem az is fontos, hogy a kedvence jól is érezze magát. Ennek érdekében nagyon sok mindent el lehet követni, azonban a legfontosabb talán az, hogy azt érezze: szeretik. Tévhit, miszerint az állatok és a növények nem képesek befogadni a szeretetet, mert még ha nem is tudatosítják, hatással van rájuk. Éppen ezért, amikor játszunk velük, vagy csak beszélünk hozzájuk, fontos, hogy azt érezzék, hogy szeretet irányul feléjük, és biztonságban érzik majd magunkat ettől.

Ez önmagában is egy fontos dolog, de hogyha csak a gyakorlati hasznát is nézzük, akkor is fontos lehet. Az olyan kutyák ugyanis, akik nyugalomban nőttek fel, sokkal fogékonyabbak a trükkök megtanulására és a későbbi engedelmességre, mint azok, akik rá voltak kényszerítve a dolgokra, és esetleg agresszív is volt velük a gazdájuk. Hogy ez ne történhessen meg, a legjobb, hogyha folyamatos törődést mutatunk nekik. Ezt pedig a legegyszerűbben a játékkal érhetjük el. Azonban van olyan módszer is, amely kevésbé intenzív, és mégis sok mindent elérhetünk vele. Ez pedig az ölelés. Bár nagyon sokan azt állítják, hogy a kutyák egyáltalán nem szeretik ezt a fajta közeledést (és bizonyos esetekben ez így is van), hogyha elég óvatosan és barátságosan közeledünk feléjük, akkor nem úgy fogják felfogni, mintha támadnánk őket. Hogyha ismerjük a kedvencünket, és az ő módján gyakoroljuk ezt a dolgot, akkor az biztosan jó hatással lesz rá, valamint ránk is.


hunprobalazs