Miért mos a mosómedve?

A mosómedvének már a neve is azt mondja, hogy valamit most. A nevét hallva talán látjuk is magunk előtt a kis állatot, aki a folyó partján ül, és szorgosan takarít valamit a vízben. Erre a képzetre pedig nagyban rásegítenek a gyerekkorunkban hallott mesék is, hiszen azok is előszeretettel használják a mosómedvét fő- vagy mellékszereplőként. Mi az azonban, ami ebből igaz? Mos egyáltalán a mosómedve? Ha igen, akkor mit és miért?

Az igazság az, hogy bár a mosómedve elnevezés nem teljesen helyénvaló, mert nem medvéről van szó, de a mosó része igaz. A „mosó nem medve” valóban mos, méghozzá az eledelét. Gyakorta láthatjuk azt, hogy az élelmével a vízhez szalad, és belemártogatja azt abba. Elsődlegesen azt gondolhatnánk, hogy ezzel az a célja, hogy megtisztogassa az élelmét. – Milyen pedáns is ez az állat. Piszkosat nem vesz a szájába. – Azonban vélhetően nem ez vezérelheti a tevékenységet. A mosómedvék ugyanis régebben szinte kizárólag a vízből nyerték a táplálékukat, ez az ösztön pedig olyannyira megmaradhatott bennük, hogy még a mai napig is el kell szaladniuk az élelmükkel a vízhez, hogy belemárthassák, majd onnan vehessék ki azt. Gyakran még az állatkertekben vagy vadasparkokban tartott mosómedvék is elszaladnak a vízhez a tálból kivett elemózsiával, pedig ebben az esetben már valóban nem beszélhetünk piszkos ételről.

Mindez azonban nem figyelhető meg minden egyednél. Vannak olyan mosómedvék, amelyek egyáltalán nem mosnak. Az idő előrehaladtával és az evolúció által talán egy napon teljesen ki is fog kopni a mosómedvék mosás iránti szenvedélye. De ezt persze nem tudhatjuk. Mindenesetre bármi is legyen a mosómedve oka a mosásra, az biztos, hogy számunkra érdekes, és ha sikerül elcsípni, akkor értékes látványról van szó. Hagy mossa hát az a mosómedve az ételét, legalább biztos nem visz be a szervezetébe semmi szennyeződést.


hunprobalazs