Miért sír a gyerek?

Fiatal anyukák bizonyára tapasztalták már, mennyire frusztráló tud lenni az örökös, szüntelen gyermeksírás. Persze, hogy a kicsi anyuci és apuci szeme-fénye, de amikor a szülők az éjszaka folyamán azon veszekednek, hogy ki menjek ki a babához megnézni, hogy miért sírdogál, nos, ilyenkor az ember hajlamos igencsak kétségbeesni.

Minden gyerek más, az újszülötteknél pedig változó a sírás mennyisége is, ha azonban átlagot kellene vonni, akkor azt mondhatjuk, hogy egy baba nagyjából négy-öt órát sír naponta. Persze léteznek úgynevezett mintababák is, akik már a kezdet kezdetén jól viselik magukat, ők is bömbölnek ugyan néha, de az etetést követően többnyire békésen elszunyókálnak. Más gyerekekkel viszont korántsem ilyen egyszerű bánni, a kicsik között ugyanis akadnak bizony szép számmal olyanok is, akik egyszerűen alig alszanak valamit egész nap és szinte megállás nélkül sírnak és ordibálnak. A szülő ilyenkor fáradtan és reményvesztetten teszi fel magának a kérdést: vajon mi baja lehet a gyereknek? Nos, vegyünk számba néhány lehetőséget, amely okot adhat a csecsemősírásra. Ott vannak ugye a klasszikus problémák, nevezetesen az, hogy a gyerek éhes, szomjas vagy bömböléssel próbálja jelezni, hogy elérkezett a pelenkacsere ideje. Ezek az első dolgok, amiket a szülők leellenőriznek, ám a sírdogálás gyakran nem hagy alább akkor sem, ha megtelik a pocak és kicseréltük a pelust.

A mama és a papa ilyenkor rendszerint mindig pánikba esik és a legrosszabbra gondolnak, hogy a kicsi beteg, valamilyen komoly gondja van, amelyet legfeljebb egy doktor tud majd orvosolni. A valóságban azonban a gyereksírás nem feltétlenül jelez komoly gondot. A babák például akkor is elpityeredhetnek, ha nagyon melegük van vagy éppenséggel fáznak! Próbáljunk változtatni valamelyest az öltözékén az évszaknak megfelelően és talán meglepődve tapasztaljuk majd, hogy a gyerek hirtelen megnyugszik. Lehet, hogy a kicsit zavarja valamilyen zaj, vagy, épp ellenkezőleg, unalmasnak találja a csendet. Azonban az egyik legfontosabb indok, amit érdemes észben tartani talán az, hogy a babák gyakran sírnak, ha szeretetre vágynak, ezzel azt jelezve, hogy szeretnénk, ha foglalkoznánk velük! Ilyenkor vegyük ölbe a gyereket és ringassuk, amíg meg nem nyugszik!


hunprobalazs