Miért viszketnek a füleim? Okok és kezelések

A viszkető fülek olyan gyakori probléma, amely zavaró lehet, de általában nem káros. A viszkető fülek kezelése az alapkeltéstől függ, és magában foglalhatja a fülcseppeket, az antibiotikumokat vagy a fecskendezést. A viszkető fülek néha fertőzésnek vagy egy olyan jelnek köszönhetőek, amelyik fejlődik. A baktériumok és a vírusok hideg vagy influenza esetén fülfertőzést okozhatnak. A fertőzések akkor is előfordulhatnak, ha valaki a fülébe csapolt víz vagy a fülzsír felhalmozódik.

A krónikus fülfertőzések ismétlődnek, és orvosi kezelést igényelhetnek. A fülek általában olajat és fülzsírt termelnek, hogy a fül tiszta és egészséges maradjon. Ha az emberek túlságosan tisztítják a fülüket, eltávolíthatják a viaszt a fülből, és kiszárítják, ami irritáló viszketést okoz. Más emberek természetesen nem termelnek elég fül viaszt, ami száraz füleket eredményez. Ha az emberek száraz füleikkel rendelkeznek, a fülükön száraz bőrhártyákat észlelhetnek. A fülzsír felépülése viszkető füleket okozhat, és befolyásolhatja a személy hallását. A fülek fülzsírt hoznak létre, hogy a fül tisztán maradjanak, és megvédjék a belső fület a fertőzésektől. A fülviasz természetesen kiszabadul a fülből, halott bőrsejteket és törmeléket hordoz, ahol az idővel kiszárad és elesik.

A fülzsír felhalmozódása akkor történhet meg, ha az emberek valamit a fülcsatornájukba ragadnak, ami a kis fülű, amely összeköti a külső fület a középső és a belső fülhöz. Ha az emberek behelyezik a fülébe egy vattapálcát, bobpántot, ujjat vagy csavart ruhát, akkor irritálhatja a fülcsatornát és tolja tovább a fülzsírt, ami elakadást okoz. Lehet, hogy az emberek néhány esetben viszkető füleket kezelhetnek otthoni jogorvoslattal. Ha a bőr szárazsága viszkető füleket okoz, próbáljon néhány csepp olívaolajt vagy babaolajt a fülére helyezni. Egy csepp olaj segíthet a hallókészülékek okozta viszketés enyhítésében is. Az olajnak azonban nem szabad megérintenie a hallókészüléket, így a cseppeket a lefekvés előtt érdemes alkalmazni. Az embereknek gondoskodniuk kell arról, hogy a hallókészülékük helyesen illeszkedjen a füléhez, mivel a rosszul illeszkedő hallókészülék irritációt okozhat.


hunprobalazs