Mik a beszédhibák?

A beszédhiba olyan állapotra utal, amely befolyásolja az ember képességét szavak létrehozására. A beszéd az egyik fő módja annak, hogy az emberek másokkal kommunikálják gondolataikat, érzéseiket és ötleteiket. A beszélgetés a testrészek pontos összehangolását igényli, beleértve a fejet, a nyakat, a mellkast és a hasat is.

A különböző beszédhibák befolyásolják az ember azon képességét, hogy olyan hangokat hozzanak létre, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy kommunikáljanak más emberekkel. A beszédhibák nem azonosak a nyelvi zavarokkal. A beszéd rendellenességei megakadályozzák az emberek számára, hogy megfelelő beszédhangokat alkossanak, míg a nyelvi zavarok befolyásolják az ember azon képességét, hogy szavakat tanuljanak, vagy megértsék, mit mondanak nekik mások. A beszéd- és nyelvi zavarok azonban megnehezíthetik egy személy számára, hogy másoknak kifejezzék gondolataikat és érzéseiket. A beszédhibák egyes típusai közé tartozik a dadogás, az apraxia és a dysarthria. A dadogás olyan beszédzavarra utal, amely megszakítja a beszédáramlást.

A dadogás akkor jelentkezik, amikor az emberek akaratlanul megismételik a hangokat, magánhangzókat vagy szavakat. Akkor is előfordulhat, amikor az emberek tudják, mit akarnak mondani, de nehezen tudják kiejteni az ehhez szükséges beszédhangokat. A dadogás azt az érzést is keltheti valakiben, hogy a szavak elakadnak. A dadogás tünetei a helyzettől függően változhatnak. A stressz, az izgalom vagy a frusztráció súlyosbíthatja a dadogást. Néhányan azt is észrevehetik, hogy bizonyos szavak vagy hangok erősebbek lehetnek másoknál. A fejlődő dadogás a kisgyermekeket érinti, akik még mindig tanulnak a beszéd- és nyelvi készségekről. A genetikai tényezők jelentősen növelik az ember valószínűségét az ilyen típusú dadogás kialakulására.


hunprobalazs