Mik a decentralizált applikációk? (dAppok)

Ahogy a világ alkalmazkodik a hagyományos alkalmazásokhoz, az egész ökoszisztéma is fejlődik. A dApp-ok vagy a decentralizált alkalmazások olyan új alkalmazásfajták, amelyeket egyetlen hatóság sem irányít vagy birtokol, és nem is lehet ezeket leállítani.

A dApp koncepció még kialakulóban van. Nehéz meghatározni, hogy pontosan mik is a decentralizált applikációk, hiszen mindegyik más természetű, de az biztos, hogy ezek a következő négy tulajdonsággal kell rendelkezzenek: az első a nyílt forrás. Az első és legfontosabb tulajdonság, hogy az ilyen alkalmazásoknak mindenki számára elérhetővé kell tenniük a fő forráskódjukat. Mivel a dAppok alapvető jellemzője az autonómia és az egyhangú konszenzus, alapvetően a változásokról a felhasználók egészének vagy többségének kell döntenie. Ezenkívül a kódnak mindenki számára elérhetőnek kell lennie a kijelentkezéshez is.

Decentralizált természet: ahogy a neve is sugallja, a decentralizált alkalmazások mindent tárolnak egy decentralizált blokkláncon vagy bármilyen kriptográfiai technológián, hogy megmentsék az alkalmazást a központosított hatóság veszélyeitől, és kihangsúlyozzák az autonóm természetét. Ösztönzés: mivel az alkalmazás a decentralizált blokkláncon alapul, a hálózaton lévő feljegyzések érvényesítőit kripto tokenekkel vagy bármilyen értékű digitális eszköz formájában jutalmazni vagy éppen ösztönözni kell. Algoritmus: A decentralizált alkalmazásnak konszenzusmechanizmussal kell rendelkeznie, amely ábrázolja az érték bizonyítását a kripto rendszerben. Alapvetően ez a kriptográfiai tokennek ad értéket, és konszenzusos protokollt hoz létre, amelyben a felhasználók megállapodnak abban, hogy valóban értékes kriptográfiai tokeneket állítanak elő.


hunprobalazs